Eerste matrijzen vanuit Groot-Brittannië gearriveerd

Print
Een eerste lading matrijzen is donderdagvoormiddag omstreeks 9.30 uur in Genk gearriveerd. De matrijzen werden woensdagavond vanuit de Engelse Fordfabriek in Dagemham op de trein richting Genk verscheept. De bonden gaan nu controleren of het wel degelijk om de oorspronkelijke matrijzen voor de Volvo S-40 gaat, zo zegt Ludo Copermans van het ACV.
Een ondertekend contract, dat de komst van de nieuwe Mondeo naar Genk hard moet maken, is er op dit ogenblik nog niet. Zolang de bonden dat origineel niet hebben gezien, gaan de prikacties verder. Het contract wordt alleszins in de loop van de dag verwacht. "Indien het donderdag na 12 uur arriveert, zal de ochtendploeg zoals voorzien het werk twee uur neerleggen", zo luidt het.

Het akkoord dat bonden en directie woensdagavond laat bereikten, houdt in dat enkel het volume aan dagproductie van de Transit uitgeleverd zal worden. Ook de onderdelen van de persafdeling zullen de fabriek in Genk kunnen verlaten.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront zat donderdag in het kader van de voorziene consultatieronde van de wet-Renault opnieuw met de directie van Ford rond de tafel. De bonden herhaalden er hun vraag om te onderzoeken op welke manier het aantal afvloeiingen kan beperkt worden. Ze drongen erop aan om de termijn voor de uitvoering van het sociaal plan te verlengen. Normaliter moeten er tegen april van volgend jaar 3.000 werknemers afvloeien bij Ford Genk.

Tijdens de ondernemingsraad liet de directie weten dat de economische werkloosheidsdagen in de Mondeo-afdeling van volgende week maandag, dinsdag, woensdag en donderdag ingetrokken worden. Voor vrijdag is er wel nog een dag economische werkloosheid voorzien. Maar volgens de bonden kan die ook nog ingetrokken worden. De directie neemt deze maatregel om de opgelopen achterstand in te halen.
In een reactie laat directeur Jan Gijsen van Ford Genk alvast weten dat het akkoord met de bonden "een stap in de goede richting is". Volgens Gijsen toont het akkoord aan dat Ford in Genk gelooft en dat het de werknemers "de mogelijkheid biedt om hun reputatie van producenten van hoogstaande Ford-producten nog te versterken", zo luidt het in een mededeling.

.

Nu in het nieuws