Haven legt schitterende cijfers voor

De Antwerpse haven kan bogen op uitstekende trafiekcijfers voor de eerste negen maanden van het jaar 2003. De totale trafiek is gestegen tot 105.826.231 ton, 8,4% meer dan de eerste maanden van 2002. De stakingsdagen hadden dus weinig invloed.

ghouben

Vooral het stukgoed deed het goed met een stijging van 11,3%. Dat was dan vooral te danken aan de containers, die weer met 16% stegen. Het massagoed steeg met 4,9%. Ook qua werkgelegenheid is er goed nieuws. Het aantal werkloosheidsdagen van havenarbeiders daalde in de eerste negen maanden van 2003 tot 16.595 (18.393 in dezelfde periode van 2002).

De cijfers werden woensdagavond meegedeeld tijdens de bijzondere havencommissie van de Antwerpse gemeenteraad. In de eerste zes maanden van het jaar deed Antwerpen het uitstekend in vergelijking met de andere noord-west-Europese havens. Het marktaandeel van Antwerpen in de range Le Havre-Hamburg steeg met 10,15% in het eerste half jaar.Alleen Bremen met +12% deed het nog iets beter.

Directeur-generaal Eddy Bruyninckx kondigde aan dat ook de maand oktober zeer goede resultaten zal geven. Het optimisme geldt ook voor het Deurganckdok. Havenschepen Leo Delwaide (VLD) zei aan de raadsleden dat de bouw van het dok kan voortgaan nu de financiering is verzekerd. De eerste fase zal klaar zijn in 2005. Het is op havengebied wel het enige grote project in West-Europa.

Over de verdieping van de Westerschelde was de schepen spaarzaam met commentaar. “Ik heb goede redenen om te denken dat we op de goede weg zitten”, zei hij.“Volgende keer heb ik misschien goed nieuws voor Vlaanderen en de haven.”

Op vraag van diverse raadsleden zei schepen Delwaide dat iedereen in de haven de wet- Major blijft verdedigen, ondanks de Europese beslissingen. “Er is niets aan veranderd in de praktijk”, zei hij. Hij pleitte nu voor een rustperiode.

Nu in het nieuws