Dodelijk kruispunt in Mol gaat dicht

Fietsster Celine Van Herck (77) uit Mol-Ezaart kwam dinsdag om 19.20u om het leven op het kruispunt van de Slagmolenstraat met de Zuiderring. De automobilist die het ongeval veroorzaakte nam de vlucht, maar gaf zich later aan bij de politie.

De Administratie Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Mol onderhandelen over plannen om de Zuiderring en het kruispunt met de Slagmolenstraat veiliger te maken. In die plannen gaat dat kruispunt dicht.

De automobilist die het ongeval veroorzaakte, is een dertiger uit Mol. Hij zette eerst zijn weg verder, maar gaf zich in de loop van de avond zelf aan bij de politie in Mol. Hij mocht een nacht doorbrengen in de cel en werd woensdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Die liet hem na ondervraging vrij.

Met het ongeval bevestigt de Zuiderring zijn reputatie van extreem onveilige weg. De ongevallencijfers van 2002 bewijzen dat: twee dodelijke ongevallen, elf ongevallen met zwaargewonden, 31 ongevallen met lichtgewonden en 31 ongevallen met stoffelijke schade.

Het kruispunt met de Slagmolenstraat is niet het gevaarlijkste punt op de Zuiderring. AWV heeft een rangschikking van de gevaarlijkste kruispunten van de provincie Antwerpen opgesteld. De Borgerhoutsendijk en Molderdijk staan respectievelijk op de dertiende en veertiende plaats wat inhoudt dat die bijzonder gevaarlijk zijn. De Slagmolenstraat staat op de 128ste plaats.

Daarmee is de Zuiderring niet gevaarlijker dan de Antwerpse ring, die ook een veiligheidsrisico inhoudt. AWV is zich al lang bewust van de problemen op de Zuiderring en heeft een studie besteld om de weg veiliger te maken. Die studie nadert voltooiing.

Daarin doet het studiebureau voor elk kruispunt een voorstel. Volgende maand overlegt het gemeentebestuur van Mol met AWV over de plannen.

“De Zuiderring is een primaire weg en moet zo worden ingericht dat veel verkeer vlot kan doorstromen”, legt burgemeester Paul Rotthier (CD&V) uit. “Momenteel belet een te groot aantal kruispunten dat. Een aantal moet weg. AWV stelt voor één om de drie kilometer. Dan kan natuurlijk niet want dan zou of de Borgerhoutsendijk of de Molderdijk dicht moeten. Er is wel sprake van om het kruispunt met de Slagmolenstraat af te schaffen.Wat het autoverkeer betreft, stemmen we in. Maar dan moet er voor de zwakke weggebruikers een oplossing komen met een brug of een tunnel.We gaan niet akkoord dat fietsers en voetgangers op die plaats niet kunnen oversteken.”

Paul Rotthier pleit ook voor enig realisme bij de plannenmakers. “Ik wil vermijden dat schitterende plannen worden gemaakt die achteraf wegens financiële beperkingen niet realiseerbaar zijn. Ik stel kleinschalige en haalbare oplossingen voor.”

Nu in het nieuws