Turnhout: Acht autozwendelaars riskeren zware gevangenisstraffen

Print
De correctionele rechtbank in Turnhout behandelde woensdag een dossier van grootschalige autozwendel. Acht beklaagden, van Litouwse en Nigeriaanse nationaliteit, stonden terecht voor de diefstal en heling van tientallen wagens, voornamelijk van het merk Audi. Het Openbaar Ministerie vorderde zeer strenge celstraffen.
 
De bal ging aan het rollen toen douaniers op 10 december 2002 aan de Duits-Poolse grens een vrachtwagen met zeven gestolen Audi’s onderschepten. Zes wagens waren afkomstig uit het arrondissement Turnhout. De regio’s Turnhout,Antwerpen,Mechelen en het Waasland moesten in het najaar van 2002 afrekenen met een echte plaag van autodiefstallen.
 
Het parket stelde 34 autodiefstallen in vier maanden tijd vast. De speurders kwamen een Litouwse organisatie op het spoor. De Litouwers brachten de gestolen wagens over naar hun thuisland. De daders waren verantwoordelijk voor het omkatten of het aanbrengen van andere chassisnummers op de auto’s. Nadien verkochten ze de wagens gewoon door.
 
Ook Japanse voertuigen vormden het doelwit. Meestal zetten de dieven de gestolen auto’s op een vooraf afgesproken plaats met de spiegels naar binnen gekeerd. Daar haalden handlangers de voertuigen op. De omkatting van de wagens gebeurde gedeeltelijk in een werkplaats in Antwerpen.
 
Op 28 januari 2003 arresteerde de politie in Anderlecht drie Litouwers en twee Nigerianen. De agenten betrapten hen op heterdaad toen ze gestolen auto’s verhandelden. Het Openbaar Ministerie was woensdag niet mals voor de beklaagden. Ze riskeren celstraffen gaande van acht maanden tot vijftien jaar.
 
De Litouwer Jurandas S. stond terecht als hoofdverdachte van de autozwendel. “Hij is de coördinator en de leider van de hele zwendel”, zei openbare aanklager Marianne Cappelle. “Hij kon de wagens op een superprofessionele manier omkatten en verkocht ze door.” Janna V., de vriendin van de hoofdverdachte, stond terecht omdat ze mee zou gewerkt hebben in de organisatie. Het parket brandmerkte de Litouwer Ramunas P. als tussenpersoon tussen België en Litouwen en Algimantas V. en Vitalijus Z. als handlangers. De Nigerianen Souley M.,Abdul T. en Abeyomi O. verschenen voor heling van de gestolen wagens.
 
“Het dossier toont aan hoe diep onze maatschappij is getroffen door dergelijke praktijken”, vervolgde de aanklager. “De eigenaars van de wagens hebben voor miljoenen Belgische frank schade geleden.”
 
De verdediging van de beklaagden beperkte het aandeel van hun cliënten. De advocaten vroegen vooral de vrijspraak of een straf met uitstel.“ Jurandas S. is niet de man die alles regelt, maar hij is slechts een schakel in de ketting”, pleitte meester Patti Broeckx, de advocate van de hoofdverdachte.
 
Meester Jan De Man vond het ongehoord dat zijn cliënte, Janna V., een celstraf van zeven jaar boven het hoofd hangt.De rechtbank velt een vonnis op 5 november. Vermoedelijk krijgt het dossier nog een staartje. Vijf andere Litouwse beklaagden waren woensdag niet aanwezig op de rechtbank. Zij krijgen binnenkort een nieuwe dagvaarding in de bus.

.

Nu in het nieuws