Mechelen vraagt dat dichtstbijzijnde brandweerkorps mag uitrukken

Mechels burgemeester Koen Anciaux (VLD) en waarnemend brandweercommandant Philippe Maudens pleiten ervoor om bij een brand het korps te laten uitrukken dat het snelst ter plaatse kan zijn. Ook al ligt de gemeente in een andere provincie of in het beschermd gebied van een andere brandweerdienst.

Vandaag is dat niet het geval. Als het plan steun krijgt, bieden de pompiers van Mechelen in de toekomst ook hulp in Hofstade, Zemst en Rumst.

Anciaux en brandweerkapitein Maudens starten gesprekken met de burgemeesters van alle gemeenten in de ruime regio om hun voorstel te verdedigen. Rond een mogelijke samenwerking voor de nieuwe voorpost in Haacht pleegde Mechelen dinsdag al overleg met burgemeester Louis Tobback (sp.a) van Leuven. Binnenkort knopen de Mechelaars ook gesprekken aan met de Vilvoordse burgemeester Jean-Luc Dehaene (CD&V).

“We moeten de burger op de snelst mogelijke manier helpen. De hulpverlening mag niet langer stoppen aan de gemeente- of provinciegrens”, stelt commandant Maudens van Mechelen. Hij haalt meteen een bestaand voorbeeld aan.“Op de Tervuursesteenweg in Hofstade, die in de provincie Vlaams-Brabant ligt, kunnen wij in vier minuten ter plaatse zijn. Het is perfect mogelijk dat we in zo’n gevallen samenwerken met het bevoegde korps, in dit geval Vilvoorde. De overkant van de straat is trouwens ons grondgebied”, gaat Philippe Maudens voort.

De brandweer van Mechelen wil ook zo snel mogelijk de recente risico- analyse van Antwerps provinciegouverneur Camille Paulus in de praktijk omzetten. “Daaruit is gebleken dat Mechelen het snelst in Heindonk, delen van Rumst en zelfs de E19 richting Antwerpen tot in Kontich- Edegem geraakt”, weet burgemeester Anciaux. “Met ons plan spelen we in op het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael om de brandweerzones efficiënter samen te stellen”, meent Koen Anciaux.

Voor de Mechelse brandweertop is overigens niet alleen snelheid belangrijk. “Ook de inzet van voldoende personeel en materieel is een must. Binnen de twee minuten kunnen wij uitrukken met twee ploegen van tien beroepsmensen, onder wie één officier. Dat is bij veel korpsen niet het geval”, besluit Maudens.

Nu in het nieuws