Mechelen: Hulpagent mag voortaan wél ademtests afnemen

Print
Hulpagenten zijn wél bevoegd om op te treden bij alcoholcontroles en daarbij ademtesten uit te voeren. De correctionele rechtbank in Mechelen heeft de twijfels daarrond weggenomen. Niet zo lang geleden trok een Mechelse politierechter de bevoegdheid van de hulpagenten in twijfel, maar het parket ging daartegen in beroep.
 
De correctionele rechtbank in Mechelen floot gisteren de Mechelse politierechter terug. Die had enkele maanden geleden de bevoegdheid van hulpagenten bij het afnemen van ademtests in vraag gesteld. Een man die een positieve ademtest had afgelegd, werd daarom vrijgesproken.
 
De politierechter baseerde zich op de wet op de geïntegreerde politie die zegt dat een hulpagent wordt ingedeeld bij het hulpkader en daarom strikt gezien geen politiefunctionaris is. Het parket tekende beroep aan tegen die uitspraak, maar in afwachting daarvan moesten de 31 Mechelse hulpagenten ademtests steeds onder het oog van een inspecteur afnemen.
 
Het ondertussen vernietigde vonnis van de politierechter veroorzaakte heel wat commotie bij de Mechelse politie.“We hebben nooit enig signaal ontvangen dat hulpagenten niet bevoegd zouden zijn om ademtesten af te nemen. De rechter behandelt jaarlijks een vijfhonderdtal dergelijke dossiers”, reageerde de politie.
 
De correctionele rechtbank in Mechelen werd woensdag voorgezeten door de rechters Van Praet,Van Meulder en Willockx. Die sloegen op de zitting het woordenboek Van Dale open. De rechters zijn het erover eens dat hulpagenten géén politieambtenaren zijn en dat ze alleen bevoegd zijn voor zaken die met het wegverkeer te maken hebben. Volgens het parket moet daaronder ook het afnemen van ademtests van chauffeurs worden verstaan.
 
De discussie rond de bevoegdheid van hulpagenten is met het vonnis van woensdag nog niet van de baan. De verdediging heeft veertien dagen de tijd om naar het Hof van Cassatie te stappen. De advocaat van de geverbaliseerde chauffeur die zijn eerdere vrijspraak nu aan zijn neus ziet voorbijgaan, houdt die mogelijkheid in beraad.

.

Nu in het nieuws