Twintigtal beklaagden veroordeeld wegens douanefraude

Het hof van beroep in Antwerpen heeft woensdag een twintigtal beklaagden, waaronder Frank Slaets, partner van Véronique De Cock, veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en zware boetes wegens grootschalige zwendel met sigaretten, sterke drank en kleding.

Frank Slaets werd in eerste aanleg nog vrijgesproken. Het hof veroordeelde hem voor zijn aandeel in de zwendel tot een voorwaardelijke straf van 6 maanden en een boete van 10.537.382 euro, zijnde tienmaal de ontdoken invoerrechten en accijnzen. Van de boete is 50.000 euro effectief. Voor de andere beklaagden in de zaak werden eveneens voorwaardelijke straffen tot 3 jaar en gelijkaardige boetes uitgesproken.

De feiten dateren van midden jaren '90. De beklaagden gebruikten voor hun zwendel containers met identieke nummers. Een container werd geladen met aardappelen, de andere container werd geladen met goederen zoals sigaretten, flessen wodka en kleding. De met aardappelen gevulde container werd, samen met vervalste douanedocumenten, aangeboden voor uitvoer. De inhoud van de andere container werd verdeeld op de binnenlandse markt, waarbij voor miljoenen euro's aan accijnzen werd ontdoken.

Het hof zei in haar arrest zwaar te tillen aan de aard en de bijzondere ernst van de feiten wegens de omvang van de fraude en de ondermijnende invloed ervan op de fiscale en economische ordening.

Nu in het nieuws