Club Brugge stunt tegen titelverdediger Milaan

MILAAN - Wat een stunt! Wat een glorieweek voor het Belgisch voetbal! En vooral: wat een prachtprestatie van Club Brugge! De ploeg van Trond Sollied veroverde een gouden bladzijde in het blauw-zwarte geschiedenisboek met een onverhoopte zege bij Champions-League-winnaar AC Milan. Andres Mendoza met een prachtgoal en Dany Verlinden met enkele geweldige reddingen maakten Brugge gek van vreugde. Dromen is nu toegestaan, want Club bezet een kansrijke positie in groep H. Wie wint tegen Milan, is sterk genoeg om een gooi te doen naar de tweede plaats.

Kdejager

BR>

Uit vijf duels tegen klinkende namen Dortmund, Celta, Ajax en AC Milan puurde Club twee zeges, één gelijkspel en twee nederlagen: een knap rapport voor een club met een budget van 15 miljoen euro. De conclusies volgen elkaar razendsnel op voor blauw-zwart: na Dortmund klaar voor de Europese subtop, na Celta en Ajax te licht voor Europese subtop, klonk het de voorbije weken. Maar negentig minuten San Siro lieten er geen twijfel over bestaan: Club telt weer mee in het internationale voetbal. AC Milan had thuis nog geen puntje verloren, had in Europa nog geen goal geïncasseerd en leed nog geen enkele officiële nederlaag. Wat Juventus, Porto, Ajax, Celta de Vigo, Inter en Lazio dit seizoen nog níét konden, deed Club Brugge gisteravond wél: winnen van Maldini en co.

Ondanks de defensieve opstelling zat Club meteen goed in de match. De Bruggelingen tikten de bal vlot van voet tot voet en De Cock en Gvozdenovic zorgden voor verluchting door regelmatig langs de flanken uit te breken. Ook defensief had Club de zaken keurig voor elkaar. Simons en co flirtten enkele keren vervaarlijk met de door Sollied zo verfoeide buitenspelval - vooral sluipmoordenaar Inzaghi probeerde daarvan te profiteren - maar Verlinden moest zelden ingrijpen. Milan kreeg voor rust geen bal tussen de palen, vooral dankzij het organisatietalent van Simons ín en het onvolprezen stofzuigerwerk van Clement vóór de verdediging. Niet slecht bekeken van Aimé Anthuenis, die combinatie.

Club had ook een tijdje nodig vooraleer het gevaarlijk kon worden. Ceh vond zijn draai niet, Martens liep veel meters verloren en Mendoza leek in de greep van Nesta en Maldini te zitten.

Leek

, want iets na het halfuur toonde de Peruviaan de kwaliteit van de grote spitsen: hij had nog geen knikker goed geraakt, maar bij zijn eerste kans was het meteen bingo. En hoe! Vrijgespeeld door Gvozdenovic plaatste Mendoza de bal met buitenkant links ijzig koel maar enig mooi in doel. Een wereldgoal, die eens te meer aantoont dat Club vooraan afhankelijk is van zijn vaak onbegrepen artiest. Sinds die beauty in San Siro mag hij gerust omgedoopt worden in San Andres.

Na die 0-1 begon Milan verwoed te drukken. Club Brugge moest steeds verder achteruit en stond bij momenten met z'n tienen in het eigen strafschopgebied te verdedigen. Door de mindere dag van Kaka en vooral het uiterst zwakke optreden van Seedorf bleven grote kansen uit, maar Milan bleef zware pressing zetten op de Brugse defensie. Club kwam er niet meer uit en het aantal hete standjes voor het doel van Verlinden nam angstwekkend toe. Maar de verdedigers van Club wierpen zich in de baan van elk schot, Simons, Rozehnal en Maertens kopten elke voorzet weg en het vizier van Shevchenko en Inzaghi stond niet scherp. Als er dan toch een bal doorkwam, kon Club rekenen op een onfeilbare Verlinden. De 40-jarige doelman, die na zijn verwijdering in Dortmund al afgeschreven leek, liet met enkele reddingen net onder de lat zien dat hij nog steeds tot de beste doelmannen van België behoort. Je voelde gewoon dat hij onklopbaar was deze avond. Gaandeweg nam de frustratie bij de Milanezen toe. Ze probeerden het tij te keren met zinloze afstandsschoten en Inzaghi produceerde enkele

Schwalbes

die zelfs Toni Brogno niet zou durven, maar de Noorse ref hield het hoofd koel. In de slotfase verwaterde het spel van Milan steeds meer en Club haalde knap het einde.

En zo mogen de West-Vlamingen stilaan beginnen dromen van een vervolg in de Champions League. Trond Sollied kan het zich zelfs veroorloven om over twee weken thuis tegen Milan op een gelijkspel te mikken. Bijkomend voordeel: door deze ontwikkelingen moet Milan in zijn laatste twee duels tegen Ajax en Celta sowieso voluit gaan voor de kwalificatie. Het gaat nog spannen in groep H. En dat is helemaal de verdienste van Club Brugge.

Nu in het nieuws