Lokeren-keeper Van der Jeugt maakt Europees debuut

Print
Tegen Manchester City maakt doelman Sven Van der Jeugt vanavond zijn Europees debuut. De opdracht oogt bijzonder zwaar. Van der Jeugt beseft dat hij straks de nul absoluut op het bord moet houden of Lokeren mag meteen een punt zetten achter zijn Europese campagne. Terwijl er bij de tegenstander kleppers rondlopen als Anelka en McManaman. Een angstaanjagend idee? “Een pandoering blijft mogelijk,” weet Van der Jeugt, “maar daarom start ik nog niet met een ei in mijn broek.”
 
Nog geen nachtmerries gehad van een onhoudbare Anelka?
Van der Jeugt: “(kijkt met een blik vol onbegrip) Maar nee, jong. Iedereen vraagt me dat. Ben je niet bang? Lig je er wakker van? Bijlange niet. Als kind heb ik altijd gedroomd van zo’n match. Spelen tegen Europese toppers, daar heb ik al die jaren voor afgezien op training. En dat alles zou ik nu gaan verbrodden, door hier met een ei in mijn broek rond te lopen? Nee, dank u.”
 
Ben je verrast dat je plots de voorkeur krijgt op Dabanovic?
Van der Jeugt: “Toch wel. Vooral omdat ik zo zwaar onder vuur lag na die competitiematch tegen Standard. (Lokeren verloor de partij in de slotfase door een misverstand tussen Van der Jeugt en de defensie, wvo). Tuurlijk ging ik daar in de fout. Maar moest mij dat nu zo zwaar aangerekend worden? Iedereen vergeet blijkbaar dat ik daar 85 minuten lang wèl heel goed gespeeld heb. Ik heb de ploeg maarmaals rechtgehouden. Niet toevallig was ik tot dat moment man van de match voor Canal+. En dan komt die fase en hop... plots lag ik weer uit de ploeg.”
 
Onterecht, vond je?
Van der Jeugt: “Ik vond niet dat ik dat verdiende. Het is hard aangekomen. Ik dacht echt dat het minstens tot nieuwjaar zou duren vooraleer ik weer een kans zou krijgen. Maar ik had ook onmiddellijk iets van: ik laat mij niet kleineren. Daarvoor heb ik al te veel meegemaakt. Bij Anderlecht was ik de ene week tweede keeper en de volgende weer vijfde keeper. Ik bedoel maar: daar word je sterker van. En zie: nu sta ik weer in doel.”
 
Enig idee waarom je zo snel weer een kans krijgt?
Van der Jeugt: “Ik hoor altijd dat er achteraan te weinig gecommuniceerd wordt. Dat dat een van de oorzaken is waarom het met Lokeren zo moeizaam loopt.Terwijl mijn sterk punt net die voortdurende coaching is.Vermoedelijk heeft dat er iets mee te maken.”
 
En wat als je straks een korf doelpunten slikt, dan is het misschien weer over voor Van der Jeugt als eerste keeper?
Van der Jeugt:“Als ik zo begin te denken, stop ik beter mee keepen. Ik ga er gewoon vanuit dat ik straks die nul op het bord hou. Punt uit. Niet te veel nadenken, gewoon doen, zeg ik altijd.Veel zal afhangen van de manier waarop Manchester City de match aanpakken. Mogelijk speelt het gegeven dat zij momenteel virtueel geplaatst zijn wel in ons voordeel.Als ze wat afwachtend gaan spelen, moeten we geen pak slaag vrezen.Als ze daarentegen efkes de pees opspannen, dan zal ik mijn werk hebben.”
 
Slotvraagje. Stel, je moet kiezen: winst tegen Heusden-Zolder zaterdag of winst tegen Manchester City.Wat doe je?
Van der Jeugt:“(na heel lang nadenken) Geef mij dan maar een zege tegen Heusden-Zolder en geen pandoering tegen Manchester City. We moeten eerlijk zijn: de competitie is momenteel belangrijker voor ons.”
MEEST RECENT