Nobelprijswinnares bij terugkeer in Iran warm onthaald

Print
De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2003, de Iraanse juriste en mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi, heeft dinsdag op het vliegveld van Teheran een warm welkom gekregen van haar medestanders. Velen in Iran zien in de 56-jarige voormalige rechter de nieuwe vaandeldrager van de hervormingsbeweging. Onder degenen die haar in de vip-lounge van het vliegveld kwamen verwelkomen, bevonden zich enkele tientallen parlementsleden. Buiten verdrongen zich ongeveer 5.000 mensen in een van de grootste hervormingsgezinde bijeenkomsten sinds de gewelddadige straatrellen van juni. Ordetroepen hielden zich op afstand, maar hadden positie ingenomen rond het vliegveld.
Ebadi was in Parijs toen het Noorse Nobelcomité de prijs vrijdag aan haar toekende. Zij herhaalde bij aankomst dat de prijs toebehoort aan "allen die hebben geprobeerd mensenrechten en democratie te verbreiden".

Eerder dinsdag gaf president Mohammad Khatami blijk van gevoelens van verdeeldheid door enerzijds de toekenning van de prijs aan een Iraanse vrouw en activiste toe te juichen en anderzijds te spreken van een "politieke" beslissing. Khatami vertrok zelf voordat Ebadi in Teheran aankwam naar Maleisië, maar vice-president Mohammad Ali Abtahi en andere vertegenwoordigers van de regering waren wel op de luchthaven om haar te begroeten. Het is nog onduidelijk hoe de geestelijken en hun aanhangers op de toekenning van de prijs aan Ebadi zullen reageren. Een commentator in de krant Kayhan, spreekbuis van de geestelijkheid, schreef dat het Nobelcomité met de toekenning van de prijs geen ander doel voor ogen heeft gehad dan "moslims in verlegenheid te brengen, het Iraanse volk in het bijzonder".

Ebadi heeft de prijs gekregen voor haar activiteiten voor vrouwenrechten, kinderbescherming, vluchtelingenwerk en politieke hervormingen. Zij was in 1975 de eerste vrouwelijke rechter in Iran, maar verloor haar positie in 1979 met de Islamitische Revolutie. Sindsdien is zij voornamelijk actief als advocate, schrijfster en universiteitsdocente.
MEEST RECENT