Nobelprijs fysica voor Abrikosov, Ginzburg en Leggett

Print
De Nobelprijs voor Natuurkunde 2003 is toegekend aan de Amerikaan Alexej Abrikosov, de Rus Vitali Ginzburg en de Brit Anthony Leggett voor "hun pionnierswerk in de vakgebieden supergeleiding en supervloeistoffen". Dat is dinsdag bekendgemaakt door de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. Het onderzoek van het drietal op het vlak van de kwantumfysica, heeft onder meer praktische toepassingen gekend in de magnetische beeldvorming voor medische onderzoeken en, op het vlak van de theoretische fysica, in de deeltjesvernellers waarmee gezocht wordt naar de bouwstenen van de materie, aldus de Academie.
Alexej A. Abrikosov heeft de Russische en Amerikaanse nationaliteit. Hij is geboren in 1928 en woont momenteel in de VS. Vitaly L. Ginzburg is een in 1916 geboren Rus. Hij heeft de theoretische afdeling van het P.N. Lebedev Instutuut voor Fysica in Moskou geleid.

Anthony J. Leggett, geboren in 1938, heeft zowel de Amerikaanse als de Britse nationaliteit. Hij studeerde in Oxford en is professor aan de universiteit van Illinois in de VS.

Aan deze hoogste onderscheiding voor natuurkundigen is dit jaar omgerekend 1,1 miljoen euro verbonden. De Nobelprijzen worden traditioneel op 10 december uitgereikt, de verjaardag van het overlijden van de stichter van de prijs, Alfred Nobel (1833-1896) Morgen/woensdag volgt de bekendmaking van de laureaat of laureaten van de Nobelprijs scheikunde.
Nu in het nieuws