Proef met anticonceptiehormonen voor mannen geslaagd

Print
Een proef met een hormonaal voorbehoedsmiddel voor mannen is 100 procent geslaagd. Geen van de vrouwen van de 55 stellen die aan de in Australië uitgevoerde proef deelnamen raakte gedurende het proefjaar zwanger. De proef begon met een periode van ongeveer een half jaar waarin de mannelijke proefpersonen het mannelijke hormoon testosteron en het vrouwelijke hormoon progestine kregen toegediend, tot hun ejaculaat zo goed als geen zaadcellen meer bevatte. Door toediening van de hormonen staken de hersenen hun signalen naar de testikels om zaadcellen en testosteron aan te maken. Na afloop van de proef duurde het zes tot twaalf maanden voor de spermaproductie hersteld was.
Of de nieuwe methode wijde toepassing zal krijgen valt te betwijfelen. Sommige mannen zullen er wellicht tegen opzien testosteron onder de huid te laten aanbrengen, zich een vrouwelijk hormoon te laten inspuiten en hun zaadproductie te laten stilleggen. Mensen met wisselende contacten hebben er vanwege het gevaar voor aids en de lange aanlooptijd weinig aan en de methode lijkt het meest geschikt voor paren die al langere tijd samenwonen. Het zal overigens nog wel even duren voor de behandeling beschikbaar komt.

Het risico op kanker is ongeveer even hoog als dat voor vrouwen die de pil slikken. Eventuele nadelige gevolgen voor hart- en bloedvaten en de prostaat kunnen pas op termijn aan het licht treden, maar op dit moment zijn daar geen aanwijzingen voor, zei Rob McLachlan van Prince Henry's Institute of Medical Research in Sydney, waar de proef is uitgevoerd. Het onderzoek is bekostigd door CONRAD, een Amerikaanse organisatie voor gezinsplanning die nauw samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie.
Nu in het nieuws