Gent weer even filmmekka

Print
De nieuwe Disney, de langverwachte Vlaamse politiethriller De Zaak Alzheimer maar net zo goed een documentaire over het opvoeden van gehandicapte kinderen... Het Filmfestival van Gent, dat vandaag aan zijn dertigste editie begint, verwent ook dit jaar zijn bezoekers met een prima staalkaart van cinema anno 2003. Alles samen worden er de komende anderhalve week zo’n 250 films vertoond. Verder vinden er zoals altijd veel filmconcerten plaats en wordt de rode loper uitgerold voor Jeanne Moreau, Vanessa Redgrave en Tony Curtis. Een overzicht.
BR>
Rijtje filmtoppers
Het officiële startschot wordt vanavond gegeven met de première van De Zaak Alzheimer, Erik Van Looys ambitieuze politiethriller naar de roman van Jef Geeraerts. Jan Decleir is een koelbloedige huurmoordenaar die aan alzheimer lijdt, Koen De Bouw en Werner De Smedt het speurdersduo Vincke en Verstuyft dat op hem jaagt. Ook Vlaams en ook in Gent is Belgiës Oscar-inzending Verder dan de Maan, waarin Stijn Coninx een negenjarig meisje volgt ten tijde van de maanlanding. Uitkijken wordt het verder naar Gus van Sants Gouden-Palmwinnaar Elephant, de nieuwe Michael Haneke (Le Temps du Loup), de nieuwe Robert Altman (The Company), en de nieuwe Zhang Yimou (Hero). Die laatste is een van de dertien films in competitie. De kleurrijke visjes van Finding Nemo, de allernieuwste tekenfilm van Disney en Pixar, mogen op zaterdag 18 oktober het festival afsluiten.

Buitenlandse vedetten
Sterren-spotters zijn in Gent aan het verkeerde adres. Wie schoon volk van eigen bodem wil zien, komt vandaag dinsdag vanaf een uur of 19.30u aan de ingang van Kinepolis nog wel aan zijn trekken, maar de buitenlandse gasten van het festival doen meestal minder belletjes rinkelen. Al krijgt Gent toch ook dit jaar weer enkele grote namen over de vloer. Eerst en vooral Jeanne Moreau. De Franse filmdiva van Jules et Jim en Les Amants was vorig jaar al even te gast, dit jaar blijft ze het hele festival. Moreau is voorzitster van de jury, krijgt een eerbetoon met tien van haar films, en wordt woensdag 8 oktober om 20u geïnterviewd door filmcriticus Patrick Duynslaegher in de Vooruit. De toegang is gratis, maar wie er bij wil zijn, moet wel reserveren. Verder komt Peter Greenaway op 13 oktober zelf uitleggen hoe het nu zit met zijn Tulse Luper-trilogie en de rol die Antwerpen daarin speelt. Unicef-ambassadrice Vanessa Redgrave zakt de 18de naar Gent af voor een speciale benefiet-voorstelling van Julia. En ook Tony Some Like it Hot Curtis springt even binnen.

Hooverphonic op filmtoer
Het Filmfestival van Gent heeft altijd al een boontje gehad voor muziek. Opnieuw staan er veel concerten op het programma. Zo gaat Hooverphonic op de uitreiking van de World Soundtrack Awards de muzikale confrontatie aan met filmcomponist Patrick Doyle (Gosford Park, Sense en Sensibility). Afspraak in de Stedelijke Concertzaal de Bijloke, zondag 12 oktober.
En verder? Daan Stuyven, jurylid in Gent en de man achter de soundtracks van Verboden te Zuchten en Meisje, palmt vrijdag de 10de de Vooruit in met zijn videoclip-project Vidiots Killed the Radiostar. Raymond Gisteren ging ik naar de cinema speelt op 10 en 11 oktober met het Vlaamse Radio Orkest in de Handelsbeurs. Nicola Piovani tenslotte, van La Vita è Bella en La Stanza del Figlio, speelt tijdens het slotgala, zaterdag 18 oktober in het Kuipke, enkele van zijn filmscores op piano.

Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent, tot 18 oktober.
Meer info: www.filmfestival.be of 09-242 80 60.
Nu in het nieuws