Ford-gemeenten plannen actiedag op 18/10

Print
De Limburgse gemeenten waar veel Ford-werknemers wonen, zullen samen met de vakbonden van Ford Genk en de provinciale syndicale delegaties een solidariteitsactie houden om hun steun aan de getroffen werknemers van Ford Genk te betuigen. Over de concrete inhoud van de actiedag zullen de partners in de loop van dinsdagvoormiddag opnieuw bijeenkomen. Dat liet de Genkse burgemeester Jef Gabriels (CD&V) na afloop van een overlegvergadering tussen de Ford-gemeenten, de gouverneur en gedeputeerde voor economie Marc Vandeput (CD&V) weten. Vast staat alleszins dat de actiedag in Genk zal plaatsvinden, zo luidt het.
De Limburgse gouverneur Hilde Houben-Bertrand liet na afloop van de vergadering eveneens weten dat ze op de uitnodiging van Vlaams minister-president Bart Somers (VLD) ingaat om deel uit te maken van een Taskforce die door de Vlaamse regering werd opgericht.

De werkgroep besliste ook dat gedeputeerde voor economie Marc Vandeput aangeduid wordt als de coördinator van het Limburgse werkgelegenheidsplatform. Daarin zijn behalve de zes Limburgse Ford- gemeenten Genk, Bilzen, Maasmechelen, Lommel, Houthalen-Helchteren en Diepenbeek, ook de sociale partners en andere lokale besturen vertegenwoordigd. Vandeput zal het platform de komende dagen en weken verder gestalte moeten geven. De gedeputeerde voor economie werd als voorzitter van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) eveneens belast met de opdracht een inventaris van de Europese steden en gemeenten te maken die over een automobielconstructie beschikken. Op die manier wil de werkgroep nagaan op welke manier deze sector binnen Europa opnieuw rendabel kan gemaakt worden. Er zullen op korte termijn concrete voorstellen in die zin gedaan worden, zo luidde het nog.

De werkgroep zal zich daarnaast ook concentreren op de creatie van alternatieve tewerkstellingsmogelijkheden voor de getroffen Ford-werknemers en op nieuwe werkgelegenheidsinitiatieven voor de regio Limburg. Ook betuigt de werkgroep zijn uitdrukkelijke steun aan alle acties die de vakbonden van Ford Genk organiseren. Gabriels liet in dat verband weten dat ze hiervoor zowel op materiële als op financiële steun vanwege het Genkse stadsbestuur kunnen rekenen.
Nu in het nieuws