Drie Belgische genomineerden voor Europese wetenschapsprijs

Print
Professor geneeskunde Bart De Strooper van de KULeuven, professor Veronique Dehant van het Koninklijk Observatorium en de vzw Materia Nova uit Mons zijn genomineerd voor de Descartes Prijs 2003, een prestigieuze Europese wetenschappelijke onderscheiding. Op 20 november worden de winnaars bekendgemaakt. De onderscheiding is een van de initiatieven van EU-commissaris voor wetenschapsbeleid Philippe Busquin om hoogstaand wetenschappelijk onderzoek de stimuleren en te zorgen voor meer Europese samenwerking op dat terrein. Zo'n 900 wetenschappers in 230 onderzoeksprojecten oordeelden dit jaar dat ze aan beide vereisten voldoen.
Acht ploegen zijn genomineerd. Ze zijn actief in zeer verscheiden domeinen: milieuvriendelijke vliegtuigen, onderzoek naar de oorzaken van golfslag, geneesmiddelen voor vrouwen na de menopauze, ...

Het Duits-Belgische team dat geleid wordt door de Leuvense professor Bart De Strooper heeft ontdekkingen gedaan naar de genetische oorzaken van de ziekte van Alzheimer. Het Europese team geleid door Veronique Dehant onderzoekt bewegingen van de aarde tegenover de zon, die van belang zijn voor het geleiden van satellieten. Materia Nova werkt mee aan Brits onderzoek naar oprolbare en opplooibare tv-schermen.

.

Nu in het nieuws