Rally leeft in Haspengouw

Print
Voor het eerst in acht jaar krijgt Limburg de Belgische rallytop over de vloer. Sinds de Rally van Looi in 1995 ter ziele ging, was dat niet meer gebeurd. Dit weekend maakt de 12 Uren van Haspengouw echter promotie naar het hoogste niveau.
 
De wedstrijd heeft zijn thuisbasis in Landen, maar doet ook het Limburgse Brustem aan. Haspengouw staat voor een rijke traditie in rallymiddens, maar precies twaalf jaar geleden vond de laatste Haspengouwrally plaats.Die naam is nog steeds beschermd, vandaar dat we nu officieel spreken over de 12 Uren van Haspengouw.
 
De wedergeboorte kwam er op initiatief van supporters van Guy Colsoul en de Autoclub Zuid-Limburg, die in 1998 opnieuw een regionale rally organiseerden. In 2001 verkreeg de organisatie al promotie naar divisie 2, dit jaar komt vroeger dan gepland de stap naar divisie 1. Vroeger dan gepland, omdat Landen eigenlijk nog gewoon op de divisie 2-kalender prijkte. Maar op verzoek van de KACB nam ze in juni de plaats van de ‘Tour de Luxembourg’ in. Zo komt het dat de 12 Uren plots meetellen voor divisie 1 én 2, een unicum, maar ook een heksentoer.
 
Organisator Ludo Vanmunster: “De promotie naar divisie 1 was altijd onze lange-termijn-ambitie, een droom eigenlijk. In juni kwam het allemaal wat plots en sindsdien hebben we een tandje moeten bijsteken, want er komt veel bij kijken. Qua parcours waren we ver gevorderd, maar op het vlak van promotie en marketing kregen we extra werk. De grote teams stellen immers andere eisen. Maar we zijn er klaar voor, denk ik.”
 
De KACB wil volgend jaar divisie 1 en 2 samensmelten tot één kampioenschap. Fungeren jullie als proefproject?
“Ik merk wel dat ze met meer dan gewone belangstelling naar ons uitkijken en de eerste reacties zijn heel positief. KACB-voorzitter Michel Jodoigne komt ook af. Ik vermoed dat ze willen zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. Door de twee klassen samen te organiseren hebben we alleszins een goed gevuld deelnemersveld.We gaan één globaal klassement opmaken. Louter ter informatieve titel, want officieel komen er twee uitslagen: divisie 1 en divisie 2.”
 
Verwacht je extra volk door de upgrade naar divisie 1?
“Toch wel.Vorig jaar hadden we zo’n 4.000 toeschouwers. Door die late promotie hebben we veel extra publiciteit gekregen en Patrick Snijers brengt altijd veel toeschouwers mee. Als het weer goed is, rekenen we op het dubbel van vorig jaar.”
MEEST RECENT