Socialistische bond bij RTBF staakt zaterdag tegen Magellan-plan

Bij de Franstalige openbare omroep RTBF wordt zaterdag gestaakt op initiatief van de socialistische overheidsvakbond CGSP. Als reden roept de vakbond "de stagnering in van de financiering en de incoherentie" van het Magellan-plan, dat de herstructurering bij de RTBF uittekent.

Belga

De actie start zaterdag om 00.00 uur en duurt tot middernacht. Er wordt een minimumprogrammering voorzien. De staking valt niet toevallig op het feest van de Franse gemeenschap. Met de actie wil de socialistische bond zowel de beleidsverantwoordelijken als de directie van de zender voor hun verantwoordelijkheid plaatsen. De christelijke vakbond CSC staakt niet mee. Hoewel ze de "bezorgdheid" van de CGSP deelt, vindt ze niet dat een staking de aangewezen methode is om de politici voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen.

Met de actie wil de socialistische vakbond de "implosie" van het Magellan-plan aanklagen. De bond verwijt Jean-Paul Philippot, de grote baas van de RTBF, dat hij sinds oktober vorig jaar niet meer met de vakbond aan tafel is willen gaan zitten om het plan te bespreken. "We hebben met hem gepraat over het sociale luik, maar niet over de structurering van het plan", aldus Jean-Claude Renda van de overheidsbond.

"Bijna een jaar na de lancering van het plan, stellen we vast dat de eerste euro om het plan te financieren, er nog steeds niet is. Ondanks dat start Philippot met de uitbouw van twee radiozenders op de site in Bergen. Dat zal de centra in Luik en Namen quasi tot sluiting veroordelen", luidt het.

De CGSP wil met de gedelegeerd-bestuurder opnieuw rond de tafel gaan zitten om opnieuw de modaliteiten van het plan te bespreken. Zo wil de bond dat de financiële inspanning meer worden gespreid in de tijd, de bestaande gebouwen van de RTBF maximaal worden gevaloriseerd en de verhuizing van het personeel tot een minimum herleid. Daarvoor moeten de radioproducties op vier sites worden behouden, in plaats van ze te concentreren op twee plaatsen, zoals voorzien in het Magellan-plan.

De staking van zaterdag zal enkele aanpassingen in het programmaschema van de RTBF met zich meebrengen. De voornaamste wijziging op de televisie is de vervanging van een concert ter ere van de overleden zanger Jacques Brel, dat de avond voordien wordt opgenomen op de Grote Markt in Brussel, door een film. De uitzending van het concert wordt verplaatst naar 2 oktober. De tv-journaals worden met de helft ingekort. Ook op de radio wordt de programmering gewijzigd.