Hillary Clinton boos over gekuiste Chinese versie memoires

De Amerikaanse senator Hillary Rodham Clinton is "verontwaardigd" door veranderingen die aan de Chinese versie van haar memoires gebeurd zijn. Haar uitgever heeft bevolen het boek 'Living History' in China van de markt te halen en het te vervangen door authentieke exemplaren.

In de exemplaren van 'Living History' die in China worden verkocht zijn de kritieken van de voormalige first lady over de Chinese regering geschrapt, vooral die inzake de mensenrechten. "Ik was verbaasd en verontwaardigd toen ik dit hoorde", vertelde Clinton woensdag aan The New York Times. "Ze hebben mijn boek gecensureerd, net zoals ze met mij probeerden te doen". Uitgever Simon & Schuster, die de rechten op de memoires doorverkocht aan uitgevers in 36 andere landen, zegt dat de veranderingen gedaan door Yilin Press niet toegestaan waren en beschuldigt de uitgever van contractbreuk. Hillary's uitgever vraagt dat een nieuwe, accurate Chinese uitgave wordt gepubliceerd. Ondertussen werden zowel de originele als de Chinese tekst gepubliceerd op de website van Simon & Schuster.

Yilin zegt dat de wijzigingen te verwaarlozen zijn en dat ze de integriteit van het boek geen geweld aandoen. 'Living History' is naar verluidt het bestverkochte buitenlandse politieke boek in de Chinese geschiedenis. In iets meer dan een maand tijd gingen 200.000 exemplaren over de toonbank.

Passages die uit de Chinese versie verdwenen, hebben onder meer betrekking op Taiwan, de Chinese wapenverkoop, de onderdrukking van het protest op het Tiananmen-plein en Hillary's kritiek op het beleid van Peking inzake vrouwenrechten. 'Living History' is wereldwijd een bestseller geworden met 1,4 miljoen verkochte exemplaren in de Verenigde Staten alleen al sinds het boek op 9 juni op de markt kwam.

Nu in het nieuws