WHO-directeur waarschuwt voor mogelijke terugkeer SARS

Print
De wereld moet voorbereid zijn op een wederopleving van de SARS-epidemie. Dat heeft de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Lee Jong-wook, maandag gezegd op de jaarlijkse regionale WHO-bijeenkomst in de Filipijnse hoofdstad Manilla.
De SARS-epidemie is met succes bestreden, maar dat betekent niet het eind van de nieuwe, besmettelijke longziekte, waarschuwt Lee. "Wij moeten nu een waarschuwingssysteem opzetten dat SARS opspoort en aanpakt", aldus de WHO-directeur. Volgens de regionale WHO-directeur van landen in het westelijk deel van de Stille Oceaan, Shigeru Omi, heeft de SARS-epidemie grote gebreken in het gezondheidsapparaat van de landen blootgelegd. Die moeten beter voorbereid zijn op epidemieën en de verspreiding van besmettelijke ziektes, vindt Omi.

Zuidoost-Azië is het zwaarst getroffen door SARS, ofwel Severe Acute Repiratory Syndrome. Zo'n 95 procent van de besmettingen vond daar plaats. De ziekte stak voor het eerst de kop op in de Zuid-Chinese provincie Guangdong.

.

Nu in het nieuws