Warme weer zorgde in Nederland voor duizendtal extra doden

In Nederland zijn er deze zomer meer mensen overleden dan normaal, zo zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Volgens het CBS stierven er tussen de 1.000 en 1.400 doden meer. Het aantal overledenen hangt samen met de hoogte van de temperatuur, stelt het CBS. Een temperatuurstijging van één graad leidt tot gemiddeld dertig meer doden per week. Er is, zo zegt het bureau, wel sprake van een vertraging van een paar dagen. Het effect van een warme dag is pas na twee dagen terug te vinden in de sterftecijfers.

De hoogste sterfte bij onze noorderburen deed zich voor in augustus. In de eerste twee weken lag de temperatuur boven de 25 graden, en soms zelfs boven de 30 graden Celsius. Normaal ligt de temperatuur in deze tijd van het jaar rond de 22 graden, zegt het CBS. Zou het deze periode 22 graden zijn geweest, dan waren vier-, tot vijfhonderd minder mensen overleden.

Eerder raakte al bekend dat in Frankrijk tienduizend meer doden werden geregistreerd als gevolg van de hittegolf. Voor België zijn nog geen precieze cijfers bekend.

Nu in het nieuws