Huiszoekingen in diamantsector: zeven verdachten voorgeleid

Na de grootscheepse razzia woensdag in de Antwerpse diamantsector zijn zeven verdachten voorgeleid. De operatie kaderde in een onderzoek naar ongeregeldheden in de commerciële relaties tussen een aantal diamantairs en Congolese aankoopkantoren, de zogenaamde comptoirs. Zo wordt meegedeeld door de speurders.

Belga

Onderzoeksrechter Freyne was woensdag persoonlijk aanwezig tijdens de huiszoekingsactie die de Antwerpse diamantwijk in rep en roer zette. Omdat sommige firma's ervan verdacht werden onder fictieve of valse namen te opereren, moesten ter plekke aangepaste huiszoekingsmandaten worden uitgevaardigd. De exclusieve bevoegdheid van een onderzoeksrechter.

Aan de actie werd deelgenomen door een zestigtal speurders van de sectie financiële onderzoeken van de Gerechtelijke Dienst Brussel (GDA), de GDA-Antwerpen en de Centrale dienst voor bestrijding van de georganiseerde financiele delinquentie (CDGEFID). Er werden 28 huiszoekingen verricht, in Antwerpen en Brussel, en tientallen verhoren afgenomen. In acht vennootschappen werd de verzegeling van brandkasten bevolen.

De zaak kwam aan het licht nadat verdachte transacties waren vastgesteld in een bankkantoor in Zaventem waar een aantal Libanese diamantairs klant zijn. Deze witwaspraktijken worden gelinkt aan de handel in Congolese bloed- of conflictdiamant. Er zouden tientallen miljoenen euro mee gemoeid zijn. De betrokkenen worden verdacht van valsheid in geschriften, witwaspraktijken en bendevorming.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER