Nieuwe techniek vermindert supersonische schokgolf

Print
Het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbureau NASA en het Amerikaanse luchtvaart- en defensieconcern Northrop Grumman hebben een techniek op punt gesteld om de supersonische knal te verzwakken en aldus het lawaai te verminderen wanneer een vliegtuig de geluidsmuur doorbreekt, zo heeft de NASA bekendgemaakt.
Bij het zeven miljoen dollar kostende onderzoek werd de vorm van een testvliegtuig in die mate veranderd dat er bij testvluchten op 27 augustus minder lawaai ontstond. Het vliegtuig was een door Northrop Grumman aangepaste F-15 die opsteeg vanop de basis Vandenberg in Californië.

Tijdens een vlucht verwekt een vliegtuig golven die te vergelijken zijn met de golven die door een boot worden veroorzaakt. Wanneer een vliegtuig sneller begint te vliegen dan het geluid, 1.000 km per uur op zeeniveau, fuseren de veroorzaakte turbulenties tot schokgolven. Wanneer die laatste de grond raken, leidt dat tot de supersonische boem. Het veranderde design van de F-15 zorgde ervoor dat de schokgolven gereduceerd werden.
"De resultaten zijn de vrucht van veertig jaar arbeid van visionaire ingenieurs", zegt projectverantwoordelijke Richard Wlezien van de NASA.
MEEST RECENT