WTA-klassement - Justine Henin-Hardenne op zucht van 1ste plaats

Print
Wat een maand geleden al werd verwacht, is nu een feit: België bezet de eerste twee plaatsen op de wereldranglijst van het vrouwentennis. Kim Clijsters heeft nog steeds de leiding maar voelt wel de hete adem van Justine Henin-Hardenne in haar nek. Justine Henin-Hardenne heeft na haar zege op de US Open immers nog slechts 330 punten achterstand op haar Vlaamse landgenote. Clijsters heeft nu 6.589 punten achter haar naam staan, Henin-Hardenne 6.259. De kans dat de Waalse het jaar afsluit als het nummer één van de wereld is erg reëel. In de weken die nog moeten komen, heeft ze bijna de helft minder punten te verdedigen dan Kim Clijsters.
"Het nummer één zijn van de wereld is mooi, maar het klassement verandert elke week. Wat echt belangrijk is voor mij, is het nummer één zijn op het einde van het seizoen. Pas op dat moment kan je zeggen dat je de beste van het jaar was", vertelde eind juli nog de coach van Kim Clijsters, Marc Dehous. Zijn pupil moet dat in de komende weken zien waar te maken. Haar nummer één plaats in het dubbelspel is Clijsters ondertussen al kwijt. De Limburgse liet het dubbelspel op de US Open links liggen nadat het programma door de vele regen te zwaar was geworden om de combinatie enkel-dubbel te maken. Clijsters verloor drie plaatsen en is nu vierde. De ranglijst wordt opnieuw aangevoerd door de Spaanse Virginia Ruano-Pascual, die zondag het dubbelspel won. In het enkelspel is de derde plaats nog steeds in handen van de Amerikaanse Serena Williams, op ruime afstand van Henin-Hardenne. Williams heeft nu 4.995 punten. Ter vergelijking: de zege op de US Open leverde Justine Henin-Hardenne 1.074 punten op.

De top-10 ziet er na de US Open helemaal anders uit. Jennifer Capriati steeg 2 plaatsen naar de 5e stek, waardoor Venus Williams naar de 6e plaats zakte (-1) en de Française Amélie Mauresmo naar de 7e (-1). De Russinnen Anastasia Myskina (+2) en Elena Dementieva (+2) zijn respectievelijk 8e en 9e. Kirsten Flipkens, die na de juniorestitel op Wimbledon ook de US Open won, eindigt haar carrière als juniore als het nummer één van de wereld. Ze verdrong de Nederlandse Michaele Krajicek, de verliezend finaliste van zondag, van de eerste plaats. Flipkens begint deze week aan haar profcarrière als het nummer 607 van de wereld.

.

Nu in het nieuws