Joël Smets is de nieuwe leider

Joël Smets heeft gisteren in Orp-Le-Grand de leiding genomen in het BK Motorcross. Smets was met een derde, eerste en tweede plaats in de reeksen ook de dagwinnaar. Maar veel belangrijker: in de tussenstand voor de Belgische titel heeft de ene wereldkampioen nu 6 punten meer dan die andere wereldkampioen, Stefan Everts.

ghouben

Het kan haast niet anders, of Joël Smets moet een tevreden man zijn. “Klopt. Ik heb vandaag een goeie wedstrijd gereden. En ik ben nu leider.Dus dat zit wel goed. Ik moet wel zeggen dat ik in de eerste reeks wat meeval had. Everts was heel goed weg, maar had dan problemen met de rem. Ik kon dus meteen punten terugpakken.”

In de tweede reeks had Smets geen meeval nodig. Toen was hij simpelweg de beste. En in de derde moest hij niet voluit gaan. “Ik was goed weg achter Melotte,” zegt Smets.“Maar die ging echt heel hard. Het plan was meegaan en dan zien of hij te pakken was, maar ik nam toch liever geen risico’s. En ik wist toen al dat ik de dagzege beet had.”

Stefan Everts had niet zijn beste dag gisteren. In de eerste reeks had hij te kampen met een probleem aan de achterrem. “Na een paar ronden was die rem gewoon weg,” legt Everts uit. “Risico’s nemen is er dan niet meer bij. Ik heb gewoon rustig uitgereden. Zeker op dit gevaarlijk parcours: met al dat stof van die krijtgrond zag je bijna niks. In de tweede reeks (Everts werd vijfde, nvdr) ging het gewoon niet beter. Ik wou wel aanpikken met de kop, maar het lukte niet. Ik schoof overal, begon verkrampt te rijden. Het was maar naar het einde van de derde reeks dat ik beter werd.”

Maar die eerste plaats is Everts wel kwijt. “Een ontgoocheling uiteraard. Maar langs de andere kant mag ik ook niet te zwaar ontgoocheld zijn. Het had veel erger kunnen zijn. Zes punten is niet veel.”

Marnicq Bervoets houdt vast aan de derde plaats. “Dat is zo een beetje mijn plaats dit seizoen,” geeft hij eerlijk toe.“Maar het BK is dan ook geen hoofddoel. Als je dat kan winnen, is dat mooi meegenomen.Als het niet zo is, is dat geen ramp. Maar dat wil niet zeggen dat we niet op het scherp van de snee rijden. Drie reeksen van elk 25 minuten... Dat is eigenlijk zwaarder dan een Grote Prijs. Het kan wel tellen als voorbereiding op de laatste GP, zondag in Frankrijk.”

De beslissing in het BK valt zondag 28 september. In Pierreux maken Smets en Everts dan onder elkaar uit wie er dit seizoen nog een titel bij doet.