Singer-songwriter Warren Zevon overleden

De Amerikaanse singer-songwriter Warren Zevon is zondag op 56-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Los Angeles. In september vorig jaar kondigde Zevon, een verstokte roker, al aan dat hij aan longkanker leed en nog maar enkele maanden te leven had. Zevon stond bekend als een van de meest originele en gevatte singer-songwriters die in de jaren '70 in Los Angeles hun carrière begonnen. Hij werd in 1947 in Chicago geboren als zoon van Russische immigranten. In de jaren '60 verhuisde hij naar Los Angeles, waar hij aan de bak kwam als componist van reclamedeuntjes. Later ging hij aan de slag als pianist en bandleider van de Everly Brothers.

AP Ned

Zijn eerste solo-album in 1969, Wanted - Dead or Alive, kreeg weinig aandacht maar in de jaren '70 rees zijn ster toen hij een aantal populaire liedjes schreef voor onder anderen Linda Ronstadt. De daaropvolgende solo-albums Warren Zevon (1976) en Excitable Boy (1978), met verhalen over verkrachters op afstudeerfeestjes, wapengekke huursoldaten zonder hoofd en weerwolven met verzorgde kapsels die in vrijgezellenbars piña colada's drinken, bezorgden hem een reputatie van politieke incorrectheid die hij voor de rest van zijn carrière zou koesteren. "Ik hou ervan om gewelddadige teksten en gewelddadige muziek te maken. Het besef van de dood en de angst voor de dood voeden mijn bestaan. Het is een veilige, enigszins opgewekte manier om ermee om te gaan", aldus Zevon in 1990. In augustus bracht hij zijn laatste album The Wind uit.

De dood was in veel van zijn liedjes een belangrijk thema, dat hij met donkere humor aansneed. Titels als Life'll Kill Ya, I'll Sleep When I'm Dead en Things To Do In Denver When You're Dead illustreren dat. Andere liedjes waren dan weer ronduit komisch zoals Mr. Bad Example en Gorilla, You're a Desperado, over een gorilla die uit de dierentuin ontsnapt door een yuppie in zijn kooi op te sluiten en diens leven te gaan leiden, maar uiteindelijk gedeprimeerd en gescheiden achterblijft.

Ook zijn terminale ziekte benaderde Zevon met morbide lichtvoetigheid. "Ik koos een bepaald pad en leefde zoals Jim Morrison. Maar ik leefde dertig jaar langer. Je maakt keuzes en je moet leren leven met de gevolgen."

Nu in het nieuws