'Gent filmstad' krijgt nieuwe zaal voor experimentele film

Print
De stad Gent krijgt er een filmplatform bij. In het begijnhof Ter Hoye, vlakbij Studioskoop, zullen vanaf 15 september regelmatig experimentele films worden vertoond door de vzw Artcinema OFF OFF. Deze vzw organiseerde eind vorig jaar al "De Langste Nacht van de Experimentele Film" in Gent en lokte daarvoor naar eigen zeggen 400 bezoekers. Nu wil het wekelijks op een vaste locatie "mijlpalen" uit de geschiedenis van de experimentele film laten zien. "OFF OFF zal zich complementair opstellen ten opzichte van filmhuizen of festivals zoals Nova (Brussel) of Cinema Zed (Leuven), die nu reeds experimentele film brengen", zeggen de initiatiefnemers. "OFF OFF zal zich vooral focussen op de geschiedenis van de experimentele film".
De eerste avond (15 september) wordt een tiental kortfilms getoond van maximaal 15 minuten. Het oudste filmpje dateert uit de dertiger jaren, het jongste uit de jaren negentig. Het zaaltje waar de projecties gebeuren, wordt geen cinemazaaltje met zetels en groot scherm, zegt Hans Martens, conservator van het Caermersklooster en voorzitter van de Artcinema OFF OFF. "Gewoon tafeltjes en stoeltjes voor een 40-tal personen, een projectiecabine, een scherm aangepast aan de noden van de film, een bar en een ontvangstbalie, die tegelijk ook een kunstwerk zijn". Het initiatief is mogelijk dankzij subsidies van de stad en de provincie en dankzij vrijwilligerswerk.

Gent dat met drie cinemacomplexen, met het Internationaal Filmfestival en kleinere festivals zoals Viewpoint, Courtisane, Urbanmag.be terecht een filmstad genoemd wordt, heeft er vanaf midden september dus een nieuwe "cinema" bij. Tussen midden september en midden december zijn in het begijnhof 12 filmavonden gepland van 1,5 à 2 uur. Begin februari start een nieuw programmablok, dat tot begin mei zal duren. De ingang is betalend, maar relatief goedkoop: 5 euro en 3 euro voor studenten.

.

Nu in het nieuws