Europa zal vanaf volgend jaar roken ontraden met foto's

Vanaf oktober volgend jaar kunnen EU-lidstaten met foto's en tekeningen op sigarettenpakjes het roken ontraden. De Europese Commissie heeft een oproep gelanceerd om ideeën in te brengen. Vanaf 30 september 2003 moeten op alle pakjes verkocht in de Europese Unie duidelijke -schriftelijke- gezondheidswaarschuwingen staan. De waarschuwing moet zwart op wit op de pakjes staan, en 30 procent van de voorkant en 40 procent van de achterkant beslaan.

Belga

Toen de EU-lidstaten een paar jaar terug over die verplichting onderhandelden, was er onenigheid over waarschuwingen via foto's (van bijvoorbeeld aangetaste longen). Daarom wordt nu een systeem uitgewerkt waar de lidstaten vrijwillig kunnen instappen. Het systeem moet wel uniform zijn in alle deelnemende lidstaten. De Commissie lanceert een oproep om 14 gezondheidsboodschappen te illustreren met foto's en tekeningen. Uit het materiaal dat binnenkomt, wordt per boodschap een vijftal afbeeldingen geselecteerd. De deelnemende lidstaten kunnen dan uit die vijf kiezen.

Volgens commissaris voor gezondheid David Byrne blijkt dat het ontraden van roken via afbeeldingen effectiever is dan via geschreven boodschappen. Door nu te starten met geschreven boodschappen, en over een jaar over te schakelen op afbeeldingen, zou er tweemaal een impuls tot stoppen met roken worden gegeven.

Nu in het nieuws