Bush wil 87 miljard dollar voor strijd in Irak en Afghanistan

De Amerikaanse president George Bush heeft in een televisietoespraak, waarin hij het Amerikaanse volk schetste hoe het er voorstaat met de strijd tegen het terrorisme, gezegd dat hij het Congres om 87 miljard dollar gaat vragen om de strijd in Irak en Afghanistan te financieren.

Refererend aan de aanslagen van 11 september 2001 zei Bush dat de vijand wordt bestreden daar waar hij woont. "We strijden nu tegen de vijand in Irak en Afghanistan opdat we hem niet opnieuw zullen tegenkomen in onze eigen straten, in onze eigen steden." Bush omschreef Irak als het centrale front in de oorlog tegen het terrorisme. "De vijanden van de vrijheid nemen daar wanhopig stelling en het is daar dat ze verslagen moeten worden." "Dat zal tijd kosten en offers vergen. We zullen evenwel alles doen wat nodig is, uitgeven wat nodig is om deze essentiële overwinning in de oorlog tegen het terrorisme te behalen, om de vrijheid te bevorderen en ons eigen land veiliger te maken", aldus Bush in zijn achttien minuten durende toespraak.

Bush maande de bondgenoten van de Verenigde Staten hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te verplichten tot een grotere rol in de wederopbouw van Irak. Ook zei hij dat het huidige aantal van 130.000 man aan Amerikaanse troepen in Irak voldoende is, maar dat wel meer manschappen uit andere landen nodig zijn. Refererend aan de tegenstand van Rusland, Frankrijk en Duitsland tegen de Amerikaans-Britse beslissing om Saddam Hussein ten val te brengen, zei Bush dat verschil van mening in het verleden er niet toe mag leiden dat landen nu hun plichten verzaken.

De televisietoespraak van Bush maakt deel uit van een mediaoffensief van de regering om de Amerikaanse bevolking duidelijk te maken dat er nog steeds werk wordt gemaakt van de strijd tegen het terrorisme en het herstellen van de orde in Irak. Minister van buitenlandse zaken Colin Powell en de nationale-veiligheidsadviseur Condoleezza Rice maakten hun opwachting in talkshows.

Bush verklaarde dat de Amerikanen in Irak drie speerpunten hebben: "het uitschakelen van de terroristen, het samen met andere landen werken aan een vrij Irak en het helpen van de Iraakse bevolking om zelf weer verantwoordelijkheid te nemen voor hun verdediging en hun toekomst". Hij riep de lidstaten van de Verenigde Naties nadrukkelijk op een grotere bijdrage te leveren aan de opbouw van een vrij en democratisch Irak.

De VN-landen moeten de verantwoordelijkheid nemen die op hen rust als vrije volkeren en de zegeningen van hun eigen vrijheid voor anderen veiligstellen, verklaarde Bush. Veiligheidsraadlanden als Frankrijk, Rusland en Duitsland (momenteel niet-permanent lid), die tegen de oorlog in Irak waren, zijn vooralsnog niet bereid om een grote bijdrage te leveren aan een VN-macht, aangezien de VS daarover het commando opeisen en ook op het gebied van burgerzaken het laatste woord willen houden.

De Amerikaanse bevolking moet geduld hebben en rekening houden met meer Amerikaanse doden, zei Bush. "Twee jaar geleden zei ik al tegen het Congres en het volk dat de oorlog tegen het terrorisme een langdurige oorlog zou worden, een ander soort oorlog die op tal van fronten op vele plaatsen wordt uitgevochten. Irak is nu het centrale front." Het Midden-Oosten kan een plaats van vooruitgang en vrede worden als het werk van de Amerikaanse coalitie in Irak slaagt, zei Bush. Als de coalitie faalt, dan wordt het Midden-Oosten een "exporteur van geweld en terreur die meer levens zullen eisen in Amerika en andere vrije landen."

De Amerikaanse regering ligt onder vuur bij Congresleden, vredesactivisten en de potentiële presidentskandidaten van de Democratische Partij omdat nog steeds niet bekend is hoeveel de wederopbouw van Irak gaat kosten, hoe lang de Amerikaanse troepen in het land blijven en waar de massavernietigingswapens zijn die Saddam Hussein zou hebben gehad. Bovendien blijven er maar 'body bags' uit Irak terugkeren met de lichamen van gedode soldaten. Inmiddels zijn er al meer Amerikanen gesneuveld nadat Bush op 1 mei de oorlog voor beëindigd had verklaard dan vòòr die datum in de oorlog zelf.

Recente peilingen wijzen uit dat nog maar de helft van de Amerikanen vindt dat Bush het goed doet als president. De afgelopen maanden lag dat percentage steevast tussen de 60 en 80.

Nu in het nieuws