Anthuenis rekent op goodwill van de Bulgaren

Print
De kansen van de Rode Duivels op kwalificatie voor EURO 2004 hebben afgelopen weekend een flinke knauw gekregen. Zowel Kroatië (in Andorra) als Bulgarije (tegen Estland) vervulden hun sportieve plicht. Meteen hebben de Belgen hun EK-lot niet meer in eigen handen. Tenzij er overmorgen met minimaal vijf goals verschil gewonnen wordt van de Kroaten.
 
Maar zelfs een onverbeterlijke optimist als Aimé Anthuenis gelooft niet in dat scenario. “5- 0 is onmogelijk”, zegt hij zonder blikken of blozen. De bondscoach rekent wel stiekem nog op de goodwill van Bulgarije. En die zal nodig zijn. Stel dat België woensdag de Kroaten puntenloos huiswaarts stuurt. Dan kronen de Bulgaren zich in Andorra op hetzelfde ogenblik definitief tot groepswinnaar. De slotmatch Kroatië - Bulgarije op 11 oktober wordt dan voor de bezoekers een verplicht nummer.
 
Vraag is dan ook of zij nog voluit willen gaan om de Duivels, die hun EK-campagne tegen Estland afsluiten, te plezieren en de Kroaten minimaal twee punten te ontfutselen. Hoogst onwaarschijnlijk. Maar soit. “Alles kan”, aldus nog Anthuenis. “Ik ga er hoe dan ook van uit dat we barragematchen mogen spelen, als we nu zes op zes pakken.”
 
Kroatië, overmorgen te gast in het Koning Boudewijnstadion, won voor 800 toeschouwers makkelijk van Andorra. Vroeg in de match al zette de compleet vrijstaande Niko Kovac de Kroaten op weg naar de zege met een rake kopbal. Even later scoorde Simunic op aangeven van Mornar. Rossi trof nog een derde keer raak. Niko Kovac moest na goed een halfuur wel geblesseerd naar de kant.
 
Kroatië speelde met: Pletikosa, Simic, Simunic, Tomas, R.Kovac, Leko (46’ Tudor), Rapaic, Rosso, N.Kovac (32’ Vranjes), Mornar, Olic (57’ Prso). Doelpunten: 5’ N.Kovac 0-1, 16’ Simunic 0-2, 71’ Rosso 0-3.
 
Bulgarije blijft leider in groep 8 na een verdiende zege tegen Estland, dat een halve basisploeg aan de kant moest laten. Martin Petrov schoot op het kwartier raak na een slippertje van doelman Poom. Halfweg de tweede helft was de partij gespeeld, toen Berbatov alleen op doel afstormde en raak schoot.
 
Bulgarije speelde met: Ivankov, Borimorov, Kirilov, Stoyanov (88’ Zhelev), Petkov, S.Petrov, Hristov, Dimitrov (72’ Peev), Jankovic (63’ Krastev), M.Petrov, Berbatov. Doelpunten: 16’ M.Petrov 1-0, 67’ Berbatov 2-0.

.

Nu in het nieuws