Rik Ceulemans wint BK halve marathon in Sint-Truiden

Geen twee zonder drie. Na Belgische titels op de marathon en op het BK berglopen kroonde Rik Ceulemans zich zondag in Sint-Truiden ook nog tot nationaal kampioen op de halve marathon. Ceulemans versloeg in het slotrondje op de piste van Nieuw Sint-Truiden zijn laatste metgezellen Christian Nemeth en een verrassende Wim Borms in de spurt. Bij de vrouwen soleerde Cathérine Lallemand naar overtuigende winst.

ghouben

Fred Collignon en even verder ook David Blockx en veteraan Peter De Vocht waren de eerste slachtoffers van het hoge aanvangstempo - eerste 5 km in goed 15’ - dat vooral door Wim Borms gedicteerd werd.

Nog voor halfweg moesten ook Driss Boudergui en Joeri Schoffelen, die na 15 km last van de kuit begon te krijgen, de rol lossen. Bleven over: Eric Gérôme, Christian Nemeth, Borms en Ceulemans.Fred Collignon en even verder ook David Blockx en veteraan Peter De Vocht waren de eerste slachtoffers van het hoge aanvangstempo - eerste 5 km in goed 15’ - dat vooral door Wim Borms gedicteerd werd.

Nog voor halfweg moesten ook Driss Boudergui en Joeri Schoffelen, die na 15 km last van de kuit begon te krijgen, de rol lossen. Bleven over: Eric Gérôme, Christian Nemeth, Borms en Ceulemans.

Toen die laatste iets voor halfweg op het prachtige landelijke en glooiende Haspengouwse parcours aan de bevoorrading doortrok, moest Gérôme enkele meters prijsgeven.De bewonderenswaardige Waal speelde de rest van de wedstrijd accordeon, maar kreeg het laatste kloofje nooit gedicht.

“Samen met Borms heb ik de wedstrijd voortdurend goed kunnen controleren.We lieten Gérôme liever niet terugkomen, maar echt kraken deed hij ook niet. Het parcours was anders toch behoorlijk selectief”, vertelde een gemakkelijk lopende Rik Ceulemans. “Zelf kreeg ik enkele kilometers voor het einde last van steken in de zij, maar gelukkig had niemand het gemerkt. Een keer dat kwaad moment doorgebeten, wist ik me in de sprint zegezeker.Toen ik de piste onder mijn voeten voelde, kreeg ik vleugels.”

De Zonhovenaar pakte meteen drie meter en niemand kon nog terugkeren. “Ik was heel nerveus voor de start maar wilde hier voor mijn trainingsmaats en in eigen Limburg iets bewijzen. Al mijn seizoensdoelen zijn bereikt”, aldus een stralende Ceulemans. Op 19 oktober loopt hij de marathon van Amsterdam en de kans is groot dat hij met een legerploeg over twee weken alsnog naar het WK berglopen in Alaska kan. Voor de WK-selectie halve marathon in Vilamoura zijn Nemeth - met cross, 10.000, 5.000m en halve marathon aan zijn vierde Belgisch podium van het seizoen toe -, Borms en Gérôme andere certitudes.Alleen voor het vijfde ticket maakte Paul Thys, de enige selectieheer die in Sint-Truiden was, enig voorbehoud.

“De Vocht loopt een knappe wedstrijd maar het verschil met de vier anderen was toch groot. Als Marleen Renders toezegt, voert zij de vrouwenselectie aan. Uiteraard is ook Lallemand - die na 5 km Ann Parmentier al achterliet en met een straat voorsprong arriveerde - zeker van een WKticket. Normaal gaan ook Sylvie Mulle,Nathalie Branders en Corinne Debaets mee. En eventueel ook Kajta Merlin. Maar maandag wordt de knoop pas definitief doorgehakt.”

Nu in het nieuws