Vuelta: Luis Perez wint zijn eerste wedstrijd

Print
De Spanjaard Luis Perez (Cofidis) heeft zondag de tweede etappe in de 58e Ronde van Spanje gewonnen. Na 148 kilometer van Gijon naar Cangas de Onis versloeg hij zijn medevluchter en landgenoot Carlos Sastre in de spurt. Alejandro Valverde, nog een Spanjaard, won 15 seconden later de sprint voor de derde plaats. De Spanjaard Igor Gonzalez de Galdeano (ONCE) moest zijn amarillo leiderstrui afstaan aan zijn ploeg- en landgenoot Joaquin Rodriguez. Beiden hebben dezelfde tijd, Rodriguez staat beter in het puntenklassement.
De 29-jarige Luis Perez is prof sinds 1995, maar een wedstrijd had hij nog nooit gewonnen. Daar kwam zondag dus verandering in. Perez kon zijn geluk niet op. De gewaardeerde helper was ooit een van de beste knechten van Once. Na vijf jaar wilde hij zijn geluk zelf wel eens beproeven, maar dat pakte verkeerd uit. Vitalicio hield er na een jaar mee op en hij verhuisde naar Festina, dat het eveneens voor bekeken hield. Team Coast bracht de oplossing, maar daarmee kwam hij dit jaar in de problemen. Perez wachtte niet tot de affaire met Bianchi uitgeklaard was, maar koos eieren voor zijn geld bij Cofidis. In die kleuren behaalde hij zijn allereerste profzege.

Het venijn van de tweede etappe van de Vuelta zat zoals verwacht in de staart met de beklimming van de Alto Mirando del Fito van eerste categorie. Voordien hadden Cristian Pepoli, Pedro Horrillo (die later gelost werd), Constantino Zaballa en Cesar Garcia het mooie weer gemaakt, maar met de finale in zicht werden ze teruggepakt. De groep brak toen in twee met Levi Leipheimer als voornaamste slachtoffer. De kanshebber van Rabobank verloor al wat minuten. In de eerste groep viel de beslissing zoals verwacht tijdens de laatste klim. Iker Flores, Michele Scarponi, Isidro Nozal, Luis Perez en Carlos Sastre trokken in het offensief.

Op de top bleven alleen Perez en Sastre over. Ze bleven buiten schot en Perez haalde het in de spurt. Valverde won de spurt voor de derde plaats op vijftien seconden van de winnaar voor Miguel Angel Martin Perdiguero en Joaquim Rodriguez, de nieuwe geletruidrager op punten.

.

Nu in het nieuws