Oud-profrenner Mollin sterft tijdens fietstocht

Oud-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en talloze plaatselijke koersen, Maurice Mollin (79), is dinsdag tijdens een fietstocht overleden. De succesvolle sportman wilde niet dat zijn zonen zouden koersen, dus zette hij hen aan het skiën. De jongste van de twee, Ricky, werd de meest succesvolle Belgische skiër en diens neefje Bart is al Belgisch kampioen slalom. Een erg aangeslagen Ricky prijst zijn vader als vriend, coach en supporter.

jforier

"Voor Maurice was fietsen nog altijd zijn lust en zijn leven", zegt diens echtgenote Lisette (79). "Het doet me goed erover te praten. Ik kende hem 54 jaar. Ik zei hem dat het beter was te blijven fietsen. Omdat hij het zo graag deed. En dan gebeurde het, dinsdag om 9.30u. Hij was een toerke gaan doen. Hij moest afstappen aan de sluis van Wijnegem en werd onwel. Wielertoeristen zijn hem nog ter hulp geschoten. Er is een MUG gekomen. Het mocht niet baten."

Lisette troost zich met de gedachte dat haar Maurice niet echt zwaar ziek is geweest. "Maar hij stierf zo plots. Volgende week zou hij nog met zijn kleindochter gaan fietsen."

Zo was Maurice wel: hij zette zijn zonen en later zijn kleinkinderen aan het sporten. Zelf had hij dat met de pap ingelepeld gekregen van zijn eigen vader Bart, een bekend worstelaar. Samen met zijn broer Piet waren ze de schrik van de Seefhoek.

Zijn eigen kinderen wilde hij een beter leven gunnen dan het labeur op de fiets - dat toen bovendien nog niets opbracht. Corry (52) was de eerste om iets te presteren op de skilatten. Hij nam deel aan de universiade en opende later Snow Valley in Peer. De jongere Ricky (45) was de meest succesvolle van het onafscheidelijke duo broers. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen: in Lake Placid en in Sarajevo. Zijn persoonlijke begeleider was, hoe kan het anders, Maurice. Ricky maakte van de borstelpiste in 's Gravenwezel de eerste echte overdekte skipiste.

"Wij mochten niet koersen omdat er niets mee te verdienen was, maar geld bleef ondergeschikt aan familiegeluk", vult zoon Ricky Mollin aan. "Mijn vader was rijker dan de meeste mensen met veel geld. Wat vaders hele leven sterk beïnvloed heeft, was de band met zijn vader. Hij heeft gezien hoe mijn grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog verraden en meegenomen werd. Tot in de jaren tachtig is hij hem blijven zoeken."