Schwarzenegger mogelijk kandidaat-gouverneur

Print
In Californië moeten de kiezers in de herfst opnieuw naar de stembus om een nieuwe gouverneur te kiezen. Mogelijke tegenstander van de huidige Democratische gouverneur Gray Davis wordt Arnold 'Terminator' Schwarzenegger.
BR>
Voor het eerst in de geschiedenis van de Amerikaanse deelstaat hebben tegenstanders van de huidige gouverneur een vervroegde verkiezing uitgelokt. Daarvoor verzamelde de Republikeinse oppositie in een petitie 1,3 miljoen geldige handtekeningen. Om nieuwe verkiezingen uit te lokken, zijn 900.000 handtekeningen nodig.

Gray Davis werd amper negen maanden geleden voor een tweede termijn verkozen. Maar zijn populariteit is sindsdien op een dieptepunt beland. Zijn tegenstanders verwijten hem Californië op de rand van het bankroet te hebben gedreven en verantwoordelijk te zijn voor het recorddeficit van 38 miljard dollar van de 'Golden State' en voor de vele stroompannes.

Davis heeft al aangekondigd te "zullen vechten als een Bengaalse tijger". Dat kan leuk worden, want mogelijke tegenkandidaat wordt spierbundel en actiefilmheld Arnold Schwarzenegger. De Republikeinse acteur heeft al meerdere keren zijn interesse voor het gouverneurschap verkondigd, wat hem de bijnaam "Gouvernator" opleverde.

Er is echter al een Republikeinse uitdager in de persoon van Darrel Issa. Deze ondernemer en volksvertegenwoordiger riep de campagne tegen Davis in het leven en betaalde daarvoor één miljoen dollar uit eigen zak.

Bij de nieuwe verkiezingen moeten de burgers er zich eerst over uitspreken of de Democraat kan aanblijven of niet. Indien de meerderheid het ontslag van de gouverneur eist, beslissen de kiezers wie de westelijke staat van de VS zal leiden.
MEEST RECENT