Sinn Fein onder vuur wegens verkoop sluipschutter-shirts

Print
De Noord-Ierse nationalistische partij Sinn Fein ligt onder vuur. Aan de basis van de kritiek liggen t-shirts die de partij, de politieke vleugel van het IRA, op zijn website promoot. Op de t-shirts prijken een IRA-schutter en de slogan "Sniper at Work" (sluipschutter aan het werk).
De Unionistische partij diende een officiële klacht in, omdat de nieuwe IRA-'fanshirts' volgens de partij tot geweld aanzetten. Een andere klacht werd overgemaakt aan het Amerikaans consulaat. Dat de prijzen van de shirts ook in dollar worden vermeld, wijst er volgens de klagers immers op dat ze gepromoot worden voor een Iers-Amerikaans publiek.
De gematigde SDLP beschuldigde Sinn Fein ervan slachtoffers uit te buiten en militarisme op te hemelen. De topman van Sinn Fein, Gerry Adams, verwerpt de beschuldiging. Hij wijst integendeel op de ironie van de zaak. Door de aandacht te vestigen op de t-shirts, brengen de klagers steeds meer mensen in contact met het republicanisme dat achter de shirts schuilgaat, vindt Adams.
MEEST RECENT