Frans parlement keurt pensioenhervorming definitief goed

Print
Het Franse parlement heeft donderdag de omstreden pensioenhervorming definitief goedgekeurd. Eerder dit jaar was er nog een golf van protestmanifestaties en stakingen tegen de plannen van de rechtse regering Raffarin.
BR>
Donderdagvoormiddag stemde de Assemblée National de verhoging van de pensioenleeftijd met 393 stemmen voor en 152 tegen. 's Namiddags was het de beurt aan de Senaat, waar de regering Raffarin een ruime meerderheid heeft. De socialisten en communisten stemden in beide kamers tegen.

De bespreking van de wet nam bijna een maand in beslag, onder meer omdat de linkse oppositie zo'n 10.000 amendementen had ingediend. De Franse minister van Arbeid, François Fillon, verklaarde na afloop van de stemming "het gevoel te hebben een plicht te hebben vervuld voor een hervorming waarop de Fransen al tien jaar hadden gewacht".

Het hervormingsplan voor de pensioenen bepaalt dat de ambtenaren in Frankrijk, in plaats van de huidige 37,5 dienstjaren, tegen 2008 40 jaar moeten werken vooraleer ze recht hebben op een volwaardig pensioen. Dat is evenveel jaren als in de privé-sector. Tegen 2012 zullen alle Fransen 41 jaar moeten werken, tegen 2020 zelfs 42 jaar. De verlenging komt er volgens de regering Raffarin om de pensioenen betaalbaar te houden, gezien de toenemende vergrijzing.
MEEST RECENT