Getuige Lantin beweert bedreigd te worden

Print
Een gevangene van Lantin die heeft gezien hoe Henri Charlet uit zijn cel werd gehaald en overleed, gaat klacht indienen tegen onbekenden voor slagen en verwondingen en doodsbedreigingen. Dat meldt zijn advocaat Jean-Louis Berwart donderdag.
BR>
Op 16 juli jongstleden heeft Giovanni, die nog acht jaar celstraf moet uitzitten, de bewuste scène voor een deel kunnen gade slaan vanuit zijn cel, recht tegenover die van Charlet. Volgens hem zijn tussen 25 en 30 gevangenisbewakers de cel van Charlet binnengestormd. Hij heeft niet alles kunnen zien, maar wel kunnen horen en beschrijft wat gebeurd is als "verschrikkelijk"

"Hij heeft tot de bewakers geroepen op te houden. Daarop zijn meerdere cipiers naar Giovanni toegestapt en hebben hem aangemaand zijn mond te houden. 'Als je doorgaat, zal je de volgende zijn. Je hebt niets gezien en niets gehoord', voegden ze eraan toe", legt meester Berwart uit. "Tijdens de gerechtelijke afstapping die op de dood van Charlet volgde, heeft Giovanni een verklaring afgelegd. Sindsdien is hij 'persona non grata' in Lantin en zijn gevangenschap is een hel", aldus nog de advocaat.

Volgens deze laatste werd Giovanni gedurende meerdere dagen naakt in een cel gestopt. Vervolgens werd hij naar de achtste verdieping gebracht. En sinds woensdag verblijft hij op een afdeling onder zware bewaking, waar de voorwaarden voor de gevangenen veel strenger zijn. Bij elke overbrenging zou hij bovendien geslagen zijn. De wanhoop nabij zou Giovanni uiteindelijk een zelfmoordpoging ondernomen hebben. Sindsdien wordt hij om de tien minuten gecontroleerd en bedreigen de bewakers hem.

Giovanni begrijpt ook niet dat hij, als enige 'externe' getuige van de feiten, niet gevraagd werd om deel te nemen aan de wedersamenstelling over de feiten die woensdagnamiddag plaatsvond. Naast de klacht die hij zal indienen, wil Giovanni ook zijn overplaatsing vragen naar een andere gevangenis. Dat zou snel moeten kunnen gebeuren.
MEEST RECENT