Korte rokken, hoge hakken en vuurrood

Print
Mode winter 2003-2004 in Londen
BR>
New York is uitgedefileerd. Nu is Londen aan de beurt. Sterren als Alexander McQueen, Stella McCartney, Hussein Chalayan en John Galliano verkiezen Parijs. Matthew Williamson en Luella Bartley showden in New York. Het zijn de Britse topmodellen Erin O'Connor, Jacquetta Wheeler, Jodie Kidd en Liberty Ross die het sterrengehalte moeten oppompen. Ze beloofden elk drie shows te lopen, waaronder eentje van een aankomend ontwerper.Streetwear of sprookjesjurken. Als het aan de Britten ligt, zijn die volgende winter microkort. Om er kippenvel op je benen van te krijgen, ware het niet dat er ook deugdelijke lange jassen voorhanden zijn. Ontwerpster Elspeth Gibson die onder anderen Madonna, Liz Hurley en Cate Blanchett tot haar clientèle mag rekenen, toonde in haar collectie niet alleen de vertrouwde gesofisticeerde jurken vol kristallen en veertjes, maar ook sexy microjurkjes in het zwart of in roomwitte kant.Ook de collectie van de Amerikaan Ben de Lisi, leverancier van de actrices Kate Winslet en Rachel Weisz, heeft een hoog glamourgehalte. Fluweel, zijde en mousseline komen in zwart of grijs, maar ook in violet of vuurrood. En het microrokje krijgt hier dunne plooitjes. "Een collectie voor een vrouw die zich graag optut en die zich goed voelt omdat ze er goed uitziet", aldus de ontwerper.

VedettenDe meisjes Nargess Gharani en Vanja Strok vertonen hun exuberante Gharani Strok collectie nog maar drie seizoenen op de Londense catwalk, maar slaagden erin Christina Aguilera en Holly Valance enthousiast te maken voor bladerpatronen op goud, brons of zwart. Klanten Madonna, Kate Moss of Nicole Kidman hoeven hier niet bang te zijn voor de microrok, want de rokzomen zweven rond de knie. En kou zullen ze evenmin lijden, want er zijn volop winterjassen van leer of bont.
Achter de jonge collectie van House of Jazz gaat het duo Pablo Flack en Hazel Robinson schuil. Zij startten hun bedrijf in 2000, maar mogen vedetten als Kylie Minogue tot hun klanten rekenen. In deze speelse collectie wordt zwart opgepept met psychedelische kleurtoetsen. Doorkijkblouses wisselen af met roze, rode of blauwe gedrapeerde exemplaren en als schoeisel nu eens geen stiletto's, maar lakleren laarsjes.

Op de catwalk van J. Maskrey was misschien het minste textiel van al te zien. Behalve zwarte broeken of jeans droegen de modellen vooral fabuleuze bodyjuwelen, maar deze ontwerpster startte haar carrière dan ook als make-up artieste. Versierd met Swarovski-kristallen worden doorzichtige strandschoenen gepromoveerd tot geschikt voor de winter. Danni Minogue zat erbij en keek er tevreden naar.
Engelen

Scott Henshal inspireerde zich op gevallen engelen en bracht dus vooral zwart en vuurrood ten tonele. Met superkorte rokjes en superstrakke broeken wil Scott zijn fans, zoals Victoria Beckham of Natalie Imbruglia, bekoren. Na afloop gaf Henshall een retro-party, maar andere ontwerpers zijn daarvoor niet in de mood. Zo laten de jonge Londense ontwerpers Julian Roberts en Sophie Cheung de catwalk links liggen uit protest tegen een dreigende oorlog. Ze blijven de hele week in hun bed in een hotel liggen, maar inkopers en journalisten mogen de collectie daar wel komen bekijken.

Veel bekijks had Elizabeth Jagger, dochter van Mick Jagger en Jerry Hall, op de catwalk van John Rocha, de uit Hongkong afkomstige ontwerper die houdt van kalme kleuren en een perfecte mix van oosters en Keltisch voor weefsels en breiwerk. Moeder Jerry Hall defileerde dan weer voor Paul Costelloe, die van zichzelf zegt dat hij kleding maakt voor echte vrouwen. "Kleren moeten sexy en assertief zijn, maar draagbaar en comfortabel." De nieuwe mevrouw McCartney blijkt meer van zijn stijl te houden dan die van stiefdochter Stella.
Pringle, het traditionele Britse breiwerklabel, heeft zijn imago afgestoft. De nieuwste collectie brengt zowel de klassieke argyle-ruiten als elegante avondkleding met veel zwart en goud. Kilts wisselen af met het onontbeerlijke item van het seizoen. De microrok. "Klassiek met af en toe een wilde toets", beschrijft ontwerper Stuart Stockdale de sfeer.

Volgende week verhuist de modemallemolen naar Milaan, waarna Parijs aan de beurt is én de talloze Belgische ontwerpers die in de Lichtstad showen.

.

Nu in het nieuws