Droogte doet prijzen fruit en groenten stijgen

Print
De aanhoudende droogte in Europa zorgt voor zware oogstproblemen en stuwt in vele Europese landen de prijzen van groenten en fruit omhoog.
Dat blijkt uit een rondvraag van het Duitse persagentschap DPA. Als de uitzonderlijke droogte nog meerdere weken aanhoudt, zal de schade in de miljarden belopen, voorspellen deskundigen.
Ook België wordt niet gespaard door de gevolgen van de aanhoudende tropische temperaturen. In Brussel kostte een kilo kersen 9 euro, duidelijk meer dan vroeger. Belgische aardbeien gingen voor 6 euro per bakje over de toonbank.
In Italië gingen de prijzen voor appels, peren en citrusvruchten, voor olijfolie, wijn en melkproducten met 25 procent de hoogte in, rekende de Italiaanse landbouworganisatie uit. Door de extreem hoge temperaturen raken de koeien meer en meer gestresseerd en raakt de melk in verscheidene streken een schaars product.

In Frankrijk vreest men een verlies tot 30 procent bij de graanopbrengst en tot 50 procent bij de maïsoogst. De prijzen van het Franse fruit, nectarines, kersen, perziken en abrikozen, gingen de hoogte in. Hervé Gaymard, de Franse minister van Landbouw, heeft al financiële steun beloofd.

In Zwitserland rekent de Boerenbond op een verlies van 210 miljoen euro in de akkerbouw. Ook de opbrengsten bij het fruit en de groenten gingen de dieperik in.
De opbrengsten in het tarwe in Servië liggen met 1,5 miljoen ton onder de verwachtingen.
In Spanje en Nederland zijn er volgens de respectievelijke landbouworganisaties geen grote problemen of verliezen.
Nu in het nieuws