Brussel bruist op Nationale Feestdag

Onder het motto "Is dit Belgisch? C'est du Belge" werd overal in Brussel de Nationale Feestdag gevierd, die dit jaar in het teken stond van het tienjarig koningschap van Albert II. De organisatie verwachtte dat zo'n 300.000 mensen zouden afzakken naar de hoofdstad om er deel te nemen aan de festiviteiten. De weergoden waren de feestvierders in elk geval goedgezind en de sfeer zat er goed in.

Belgische vlaggetjes, kraampjes, terrasjes,... zowat de hele Brusselse binnenstad werd in scène gezet voor het tricolore volksfeest, dat maandagnamiddag in opperbeste stemming verliep.

Op elf locaties konden de feestvierders genieten van stoeten, parades, sportactiviteiten, demonstraties, degustaties, animatie èn het goede weer.

De aftrap van het feest, dat eigenlijk zondag al bruisend was ingezet, werd maandag gegeven in het hartje van de Marollen waar vanaf 7 uur 's ochtends een speciale editie van de Vlooienmarkt "De zolder van België" liep op het Vossenplein.

Aan het Breugelplein en de Hoogstraat, allebei vlakbij, zette het Cirque du Trottoir, de artiesten die aan de basis liggen van het 'Cirque du soleil', hun beste beentje voor en op de Koudenberg, het Koningsplein en het Museumplein vertrok rond 14.00 uur een zeepkistenrace.

Top of the bill maandag is zoals elk jaar het Warandepark dat voor de gelegeheid is omgetoverd in een 'mini-pretpark'. Honderden ouders trokken er heen om samen met hun kroost te genieten van tientallen animaties zoals boogschieten, springkastelen, schminkateliers. Voor de jongere feestvierders was er ook het Kid's Concert aan het Egmontpaleis.

De koning en zijn gezin waren voltallig op de festiviteiten aanwezig. Traditioneel woonde onze vorst het militair défilé en het Te Deum bij, maar ook onder meer de standjes in het Warandepark, enkele federale musea en de Kleine Zavel zouden in de loop van de dag koninklijk bezoek krijgen.

Nu in het nieuws