Verhofstadt stelt strijdlustig Paars-I voor

Print
Formateur Guy Verhofstadt en de onderhandelaars hebben dinsdagnamiddag het 69 pagina's tellend ontwerp van regeerakkoord voorgesteld: een batterij voorstellen en maatregelen die zuurstof aan het land moeten geven.
 
"Dit is niet Verhofstadt II, maar paars I", zei Verhofstadt. "Het is een realistisch, combattief en geëngageerd project geworden", ging de formateur door.
 
Een eerste rits voorstellen is te groeperen onder de noemer "levenskwaliteit". "Vandaag is België een goed land om te wonen. En dat willen we zo houden", aldus Verhofstadt. Zo kunnen de uitgaven voor de ziekteverzekering de komende legislatuur groeien aan een ritme van 4,5 procent. De laagste uitkeringen gaan omhoog. "Iedereen moet kunnen delen in onze welvaart".
 
Tweede kluster maatregelen is die rond méér jobs. Tegen het eind van de komende legislatuur wil de toekomstige regering 4,4 miljoen mensen aan het werk. Dat zijn er 200.000 meer dan vandaag. Er komt een "werkbonus" voor mensen met een laag inkomen, zodat ze netto meer over hebben in hun portemonnee. De lasten op arbeid worden jaarlijks met 800 miljoen euro verlaagd. Volgend jaar gebeurt dit pas vanaf 1 juli 2004, zodat het effect dan beperkt zal zijn tot de helft.
 
De sociale bijdragen voor hooggekwalificeerde "kenniswerkers" (ingenieurs, wetenschappers, informatici...) wordt geplafonneerd. Opslag voor dergelijke werknemers wordt voor de werkgevers zo betaalbaarder en schijnzelfstandigheid wordt tegengegaan. Ook moet deeltijds werk aangemoedigd worden en moeten meer oudere werknemers aan de slag (blijven).
 
En tot slot worden volgens Verhofstadt "eindelijk concrete strategieën vastgelegd om knopen te ontwarren waar al lang werd over gepalaverd". Hij schoof het milieu, de duurzame ontwikkeling, verkeersveiligheid en mobiliteit naar voren. Zoals bekend is er een akkoord over de nachtvluchten: geen onmiddellijke spreiding, wel meting geluidsoverlast wijk per wijk.
 
Communautaire kwesties zullen door een speciaal op te richten Forum worden besproken.
MEEST RECENT