Verkoop cd's steeg voor het eerst boven miljard

Print
De wereldwijde verkoop van cd's is in 2002 met 14 procent toegenomen en steeg voor het eerst boven het 1 miljard exemplaren. Dat blijkt uit het jaarrapport 2002 van de internationale organisatie van de platenindustrie IFPI. Naar schatting zouden twee van de vijf verkochte cd's of cassettes illegaal zijn.
 
De illegale muziekmarkt vertegenwoordigde in 2002 volgens IFPI wereldwijd een slordige 4,6 miljard dollar, ofwel een toename met 7 procent ten aanzien van 2001. In meer dan 25 landen zouden zelfs meer piraatversies van muziekopnamen verkocht zijn dan officiële versies.
 
Ondanks deze weinig bemoedigende cijfers, boekte IFPI het voorbije jaar enkele successen. Zo werden wereldwijd 50 miljoen illegale cd's in beslag genomen, waarvan 1 miljoen bootlegs werden aangetroffen in Luxemburg. In ons land, in Turnhout, werden 170 cd-kopieermachines in beslag genomen, meteen de op een na grootste vangst van dergelijke toestellen in Europa.
 
De organisatie heeft voor het eerst een top-10 opgesteld van landen waar ze de strijd tegen de piraterij wil opvoeren. Bovenaan de lijst prijkt Brazilië, gevolgd door China, Mexico, Paraguay, Polen, Rusland, Spanje, Taiwan, Thailand en Oekraïne.
MEEST RECENT