Rogge ziet geen toekomst voor WADA als regeringen niet betalen

Print
De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Jacques Rogge, herhaalde vrijdag in Praag dat hij geen toekomst ziet voor het Wereldantidopingagentschap WADA, indien de regeringen die er lid van zijn hun financiële steun niet bijdragen. Op de persconferentie na de 115e zitting van het IOC, verklaarde hij beslist dat de olympische beweging niet zal buigen en dat hij houdt aan zijn "dollar voor dollar-politiek". Wat inhoudt dat hij niet meer investeringen van het IOC toelaat dan de regeringen zelf aanbrengen.
Kort daarvoor had de voorzitter van WADA, de Canadees Dick Pound, verklaard dat die tactiek negatief kon zijn voor het wereldantidopingagentschap. Pound stelde dat het IOC even zo goed verantwoordelijk is voor de huidige situatie als de regeringen. "Het is een essentiëel punt, onderlijnde Jacques Rogge. Laat ons ernstig zijn: tien miljoen dollar is veel voor het IOC maar weinig voor de regeringen. Het is een fundamenteel principe: als de regeringen niet over de brug komen, is er geen toekomst voor het WADA." De voorzitter van het IOC stond er niettemin op om te onderlijnen dat de organisatie dit principe zelf al wat had ondermijnd in het begin van het jaar, door, op vraag van Dick Pound, geanticipeerde betalingen aan het WADA te doen om het WADA te helpen de financiële moeilijkheden te overwinnen, net omdat de regeringen werkloos toekeken.

Rogge bevestigde ook dat indien het agentschap zich vanwege budgetaire beperkingen niet zou kunnen ontwikkelen in de strijd tegen de doping, het IOC van haar kant andere initiatieven dan het WADA zal blijven steunen.

Rogge bekritiseerde ook de houding van de Griekse overheid, die eraan denkt het aantal bordelen te vergroten tijdens de periode van de Spelen, om het hoofd te bieden aan de verwachte stijging van de vraag voor prostitutie, die in Griekenland legaal is. "Dit is een maatregel waarmee het IOC niet wenst in verband te worden gebracht en die wij moreel veroordelen", zei onze landgenoot.
Nu in het nieuws