Ruim 30 doden bij aanslag op sjiitische moskee Pakistan

Print
Bij een aanslag op een sjiitische moskee in de stad Quetta in het zuidwesten van Pakistan zijn vrijdag minstens 32 mensen gedood, meldde het ministerie van binnenlandse zaken. Nog eens 52 mensen raakten gewond. De politie vond enkele uren later in de buurt van de moskee nog twee bommen die door experts onschadelijk werden gemaakt. Sommige ooggetuigen zeiden dat de aanslag het werk was van twee mannen die een bom lieten ontploffen en daarbij zelf omkwamen, anderen verklaarden dat er handgranaten in de moskee werden gegooid, waar op dat moment zo'n 2.000 gelovigen waren voor het vrijdaggebed.
Meteen na de aanslag verzamelden zich groepjes gewapende mannen in de straten rondom de moskee die auto's en autobanden in brand staken. De paramilitaire politie werd ingezet om de orde te herstellen. De politie kondigde ook voor onbepaalde tijd een uitgaansverbod af. In verband met de aanslag werd één persoon aangehouden. Het was nog onduidelijk welke rol de verdachte zou hebben gespeeld.

Een ooggetuige verklaarde dat twee mannen de moskee waren binnengekomen met iets wat er uitzag als een bom en in het rond begonnen schieten. Een bewaker schoot een van de mannen dood. Daarop blies de ander zichzelf op, aldus de ooggetuige, Ahmad Ali. Een derde persoon werd door moskeebezoekers ingerekend en overgedragen aan de politie. Andere ooggetuigen zeiden dat er handgranaten in de moskee waren gegooid.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Sjiieten vormen in Pakistan een minderheid van de bevolking, die overwegend uit soennieten bestaat. De twee islamitische bevolkingsgroepen kunnen over het algemeen goed met elkaar overweg, maar aan beide kanten zijn in de afgelopen jaren radicale groepen ontstaan die elkaar naar het leven staan.

President Pervez Musharraf, die bezig is aan een buitenlandse reis, liet vanuit Frankrijk weten dat de regering "zeer hard" zal optreden tegen degenen die voor de aanslag verantwoordelijk zijn.
Nu in het nieuws