Arrestatie Corsicaanse onafhankelijkheidsstrijder Colonna

Print
De Corsicaanse onafhankelijkheidsstrijder Yvan Colonna, de meest gezochte man van Frankrijk, is vrijdagavond op Corsica aangehouden. Colonna wordt verdacht van de moord op Claude Erignac, de prefect van Corsica, die werd omgebracht in 1998. Colonna kwam zaterdagochtend aan in de Santé-gevangenis in Parijs en wordt in de loop van de dag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De arrestant werd afgelopen nacht met een Falcone-vliegtuig overgevlogen van Ajaccio en werd begeleid door Franse elite-eenheden.
De arrestatie is voor de Franse autoriteiten een groot succes, net twee dagen voor de Corsicanen zich in een referendum uitspreken over de institutionele toekomst van het eiland. Dit is "groot nieuws voor ons land," zo reageerde minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy, die voor de arrestatie persoonlijk gefeliciteerd werd door president Chirac. "De aanhouding zal het gerecht de kans geven om eindelijk de waarheid over de moord op Erignac naar boven te halen," aldus Chirac. Voor de moord staan momenteel acht vermeende leden van een moordcommando terecht voor een speciale assisenjury in Parijs.

Sarkozy had van de aanhouding van Colonna een van de belangrijkste doelstellingen gemaakt toen hij aantrad als minister van binnenlandse zaken in mei vorig jaar. "De aanhouding betekent een terugkeer van de autoriteit van de Republiek," zegt de bewindsman. De 60-jarige Claude Erignac, de vertegenwoordiger van de Franse regering op Corsica, werd 6 februari 1998 met drie kogels om het leven gebracht in de straten van Ajaccio. De moord had op het eiland voor heel wat beroering gezorgd en bracht de inspanningen van de regering om de Corsicaanse kwestie te regelen, in gevaar. Colonna, de zoon van een socialistisch volksvertegenwoordiger, werd vrijdagavond opgepakt in een herberg in Porto-Pollo op enkele tientallen kilometers van Ajaccio. De politie volgde al een tijdje nauwgezet een spoor naar Colonna.

Zondag spreken de 190.000 Corsicanen zich voor het eerst uit over de toekomst van het eiland in een referendum. De vraag luidt of de twee bestaande administratieve departementen moeten opgaan in één eilandraad, die over meer bevoegdheden zal beschikken. Waarnemers verwachten dat het referendum het geweld van separatisten niet zal doen stoppen, maar dat het wel kan zorgen voor een beter klimaat.

Sarkozy, wiens eerste vrouw Corsicaanse is, bracht de afgelopen maanden acht bezoeken aan Corsica in zijn campagne voor een "ja". Maar hij stuitte telkens op tegenmanifestanten.
Nu in het nieuws