Aanslag Moskou: 15 à 20 doden

Print
Bij twee zelfmoordaanslagen tijdens een rockfestival in Moskou zijn zaterdag ongeveer 20 mensen om het leven gekomen. Dat is de meest recente balans volgens radiozender Echo Moskwy. De politie had het eerder over 15 doden. Mogelijk is de aanslag uitgevoerd door Tsjetsjeense guerillastrijders. Volgens de Russische minister van binnenlandse zaken Boris Gryzlov is op een dader een Tsjetsjeens paspoort gevonden.
Een vrouwelijk zelfmoordcommando zou zich in de buurt van de kassa's bij een controle hebben opgeblazen. Daarna zouden er in de onmiddellijke omgeving nog één of twee ontploffingen geweest zijn. Voor het rockfestival op het vliegveld Toesjino in het noordwesten van de Russische hoofdstad werden 50.000 mensen verwacht. Volgens ooggetuigen brak er onder de toeschouwers geen massale paniek uit. Verscheidene gewonden werden naar ziekenhuizen overgebracht. Een van de commando's zou de explosie van de gordel die ze om het middel had, overleefd hebben. Over haar identiteit zijn vooralsnog geen gegevens bekend. Wel zou de betrokkene een Tsjetsjeens paspoort op zak hebben gehad.

President Poetin werd over de aanslag op de hoogte gebracht. In oktober vorig jaar overvielen Tsjetsjeense terroristen het Moskouse Musical-theater Noord-Oost en gijzelden meer dan 800 toeschouwers. Bij de gewelddadige bevrijding van het theater door de ordediensten stierven 129 gijzelaars. Het voorbije halfjaar hebben Tsjetsjeense terroristen bij zelfmoordaanslagen in Noord-Kaukasus meer dan 100 mensen gedood. De terroristen zijn gekant tegen de Russische overheersing van Tsjetsjenië.
Nu in het nieuws