Formatieberaad akkoord over grote lijnen overheidsbudget

Print
De regeringsonderhandelaars hebben zondagavond laat een akkoord bereikt over de grote lijnen van het financieel kader voor de periode 2004-2007. Dat kondigde formauteur Guy Verhofstadt na afloop van de vergadering op een persconferentie aan. Verhofstadt hoopt de regeringsonderhandelingen eind deze week of begin volgende week te kunnen afronden.
De regeringsonderhandelaars gingen zondagavond laat omstreeks 23.30 uur uit elkaar. Uitgangspunt van het financieel kader is een budgettair evenwicht tijdens de periode 2004-2007 met een licht overschot tijdens de laatste jaren van de periode.
Formateur Guy Verhofstadt zei zondagavond dat er een doorbraak werd bereikt. Volgens hem moet er nog één belangrijk punt worden ingevuld. Verhofstadt heeft in de loop van de week een afspraak met de gewesten en gemeenschappen om zekerheid te hebben dat ze mee zullen helpen aan het realiseren van het budgettair evenwicht. Dat betekent niet noodzakelijk meer financiële inspanningen. Ik wil weten wat hun financiële projectie voor de komende jaren is, zo zei Verhofstadt.

De regeringsonderhandelaars, naast formateur Verhofstadt ging het om de partijvoorzitters Karel De Gucht (VLD), Steve Stevaert (sp.a), Elio Di Rupo (PS), Els Van Weert (Spirit) en namens de MR Didier Reynders, gaven verder concrete invulling aan de acht pakketten van maatregelen die eerder werden afgelijnd.
Eén van de opvallendste maatregelen die zondagavond werden aangekondigd, voor het pakket sociale uitgaven en gezondheidszorgen, is het feit dat het groeiritme van het budget voor de gezondheidszorg de komende legislatuur hetzelfde zal zijn dan tijdens de voorbije vier jaar. Daarnaast zullen meer inkomsten als gevolg van prijsverhogingen voor tabak in de gezondheidszorg worden geinvesteerd.
MEEST RECENT