Hasselaar zet Mondo Verde in het licht

Een half jaartje is het inmiddels open: Mondo Verde, in het Nederlands-Limburgse Landgraaf. In het themapark - op het landgoed van Strijthagen en de oude mijnterril - is een twintigtal cultuurplekjes van over de hele wereld minutieus nagebouwd. Vanaf zaterdag 7 december zorgen de

Wonderful Lights of the World

er voor een aparte wintersfeertje van licht en vuur. Prman Eric Agten uit Zolder en lichtregisseur Raymond Haeck uit Hasselt gidsten ons tussen licht en donker.

Kdejager

De route loopt onder andere langs de levensechte Toscaanse villa en Romeinse Trevifontein, de Japanse zentuin en Siberische datsja, het Foliesbos en de Leeuwenpatio van Granada, de Marokkaanse Majorelletuin en Portugese Palacio. “We zetten zowat het hele park, 25 ha groot, de hele maand december in het licht,” zet Eric Agten in. “Alle gebouwen, monumenten, waterpartijen, beelden, tuinen en paden worden in licht, mist en rook gehuld. Met spots, schijnwerpers, lampen, lantaarns, fakkels, kaarsen, kampvuren en bliksemschichten.We voeren ook lichtshows op, met muziek en special effects. Een bevreemdend en boeiend spektakel.”

Lichtjes

Regisseur van dit lichtspel is Raymond - Mon - Haeck (53) van de firma Demon in Hasselt, die voor deze opdracht een zestal lichtkunstenaars coacht. “Ik doe dit al bijna dertig jaar, van in de tijd van de disco. Ik heb toen nog Jazz Bilzen gedaan en de Europese tournee van Rory Gallager. Dat was nog heel basic, later is dat enorm geëvolueerd. Sindsdien heb ik onder andere de premières van de Austin Powers-films verlicht, de kroning van de Marokkaanse koning en de Donna-parties. Ik geef ook les - Showbelichting - aan het Rits in Brussel.”

“In Mondo Verde zijn we een week ter plaatse geweest, eerst om de bekabeling te trekken, dan om de toestellen te plaatsen. Technisch is het een hele onderneming. In totaal hebben we twaalf vrachtwagens licht aangevoerd, onder meer vijf zeecontainers met generatoren die voor extra stroom moeten zorgen, en 10 kilometer kabel. Verder werken we met een 100 conventionele en een 50 intelligente of computergestuurde lichttoestellen, voor de speciale effecten. Die zetten vier locaties in een levendig, bewegend kleurenspel. De Reus van de Apennijnen - een betonnen kolos van 14 meter in het Foliesbos - komt op een indrukwekkende manier tot leven. De Steengeworden Schreeuw krijgt met licht en rook en bliksem iets angstaanjagends.

Ook de Toscaanse villa met toren en het Portugese paleis baden in wisselende lichtsferen. Verder wordt elk landenthema in een eigen lichtkleedje gestoken.”

Vlammetjes

Lichtjes alom dus, en vlammetjes. Eric Agten:“Voor de kleinere lichtpunten zorgen lampenfabriek Philips en kaarsenfabrikant Spaas uit Hamont. Een massa kaarsen - in alle soorten, vormen, maten, geuren en kleuren - wordt in een aangepast decor getoond. Op de vijver in de Monet- tuin drijft bijvoorbeeld een kaars in de vorm van een lelie. Maar er hangen verder ook tientallen lampionnen, er branden talloze theelichthouders en lantaarns, gelbranders, fakkels, vuurkorven, kachels en kampvuren. Een duizendtal lichtpunten leggen overal accentjes.”

Tussendoor wordt er ook randanimatie aangevoerd, zoals een lichtvanger, een Siberische houthakker, een corrupte verkeersagent, en straattheatergroepen.“Het heeft wel allemaal met licht en vuur te maken. Dus geen mandenvlechters of klompenmakers, wel een kunstsmid met blaasbalg en een ambachtelijke kaarsenmaker.”

In het kasteel toveren jonge kunstenaars alle kamers om met aan licht en vuur verwante creaturen, zoals de verstoten engel Lucifer, de Vuurmannen, een vuurspuwende draak, de vuurvogel. Op de binnenplaats van de hoeve schalt elke avond live muziek, en rond de kerstboom, 20 meter hoog, worden drankjes en hapjes geserveerd.

Wonderful Lights of the World

in Mondo Verde, Landgraaf, Nederlands-Limburg, op 7, 8, 14, 15, 20 t/m 23 en 25 t/m 30 december en van 1 t/m 5 januari, telkens van 17u tot 22u30.

Toegang: volwassenen 13 euro, kinderen 6 euro, 65+ en gehandicapten 11 euro.

Info:

Volg de E314, richting Aken, neem op het knooppunt Ten Esschen de afslag Voerendaal- Heerlen en rij verder tot de afrit Kerkrade-West. Volg eerst Park Gravenrode en dan Mondo Verde.

Nu in het nieuws