Knotwilg is gastheer van vogels en planten

Print
Zorgen voor het behoud van een prachtig polderlandschap en meteen de broedplaatsen van onder meer steenuil en gekraagde roodstaart beschermen. Dat doet Natuurpunt Antwerpen Noord door in De Puihoek een knotwilgactie te organiseren. Vrijwilligers zijn altijd welkom en mogen in ruil voor de moeite een afgezaagde ‘poot’ meenemen om in de eigen tuin te planten.
BR>
“Knotwilgen zijn al bijna even oud als het landschap zelf”, zegt Stefan Versweyveld, voorzitter van Natuurpunt Antwerpen Noord.“De wilg is wel de meest geknotte boom, maar afhankelijk van de streek heb je onder meer ook knoteiken, knothaagbeuken en knot-essen. De Romeinen vlochten van de fijne takken van wilgen matten als basis voor hun heirbanen.De knotwilg is nog steeds een typische gebruiksboom. Van wilgentakken worden manden gevochten, dikkere takken worden gebruikt als weipaal en uit wilgenhout worden ook klompen gemaakt. De wilg heeft het voordeel dat hij heel snel groeit en bovendien trekt hij het water uit de grond. Prima geschikt dus om waterzieke gronden gezond te maken, om natte gebieden droog te trekken.”

Bovendien is de knotwilg in agrarische gebieden ecologisch erg belangrijk. In de knot, die bovenaan verbreedt, veroorzaakt het regenwater een rottingsproces en vormen zich holtes. Die worden door onder meer de steenuil, de ringmus, de gekraagde roodstaart en de matkopmees gebruikt om in te broeden. Op het rottende hout groeien bovendien maar liefst honderdvijftig soorten hogere planten. Je kan er onder andere vlier, kruisbes, honsroos en wilgenroosje aantreffen.

Stefan: “De knotwilg is dus landschappelijk en ecologisch bijzonder interessant. Een reden te meer voor Natuurpunt om de bomen te beschermen. De oudste knotwilgen in De Puihoek zijn zo’n zeventig jaar en er worden geregeld ook nieuwe bomen bijgeplant. Knotwilgen moeten om de vijf tot zes jaar worden geknot. Hierbij worden de takken tot aan de knot afgezaagd.
De takken kan je afzagen als ongeveer een arm dik zijn. Om te voorkomen dat zich bij het afzagen een wonde of scheur vormt, is het aan te raden eerst aan de onderkant van de tak een slipje maken.”
MEEST RECENT