Wet Lejeune wordt omgevormd

Print
Recidieven zullen in de toekomst pas na tweederde van hun straf vervroegd vrijkomen. Voor veroordeelden die recidiveerden in moord of doodslag kan dat zelfs pas na drievierden van hun straf. Dat hebben de onderhandelaars voor een nieuwe coalitie afgesproken.
Het formatieberaad duurde woensdagnacht uiteindelijk nog tot na 2 uur vooraleer er een akkoord was over het luik justitie. Een van de belangrijkste punten was de herziening van de wet-Lejeune over de voorlopige invrijheidsstelling. Die wet wordt omgevormd om meer rechtszekerheid te geven aan zowel de samenleving als het slachtoffer, zei formateur Guy Verhofstadt op zijn nachtelijke persbriefing.

Voortaan wordt bij de mogelijke vervroegde vrijlating rekening gehouden met drie elementen: de ernst van het misdrijf, de kans op recidieve of hervallen, en het gedrag van de gevangenen.
De straffen worden in vier categorieën ingedeeld: straffen van minder dan vijf jaar, van meer dan vijf jaar, recidieven en recidieven van moord of doodslag.

Voor deze twee laatste wordt het deel van de straf dat niet samendrukbaar is verhoogd tot respectievelijk de helft en drievierde van de straf. Wat de twee eerste categorieën betreft, moet later nog vastgelegd worden na hoeveel tijd de gedetineerde kan vrijkomen. Nu is dat na één derde van de straf, maar VLD-voorzitter Karel De Gucht verklaarde dat dit voor hem ook nog verhoogd moet worden.

Formateur Verhofstadt benadrukte dat het openbaar ministerie steeds nog in beroep kan gaan tegen de vervroegde vrijlating. Hij wees er nog op dat de huidige commissies voor de voorwaardelijke invrijheidstelling zullen vervangen worden door strafuitvoeringsrechtbanken.
MEEST RECENT