Stoere jasjes trekken van leer op Parijse catwalks

Print
PARIJS - - Bij welk modehuis mannen zich volgende winter ook mogen kleden, ze moeten een leren jekkertje dragen, een perfecto. Voor Vuitton verving Marc Jacobs het leer door vinyl. Voor haar eerste mannencollectie knipte Véronique Branquinho de perfecto uit tricot, Martin Margiela knipte de mouwen eraf... En bij Hermès zijn er perfecto's van reptielleer.
BR>
Blikvangers waren ook het handjevol Belgische ontwerpers op de Parijse podia. Stéphan Schneider en Bernhard Willhelm, allebei Duitsers die na hun studies aan de Academie in Antwerpen zijn blijven plakken, beten de spits af van de Parijse mannenmodeweek voor winter 2003-2004. Op de voet gevolgd door Dries Van Noten, de in Antwerpen geadopteerde Duitser Dirk Schönberger en Limburger Raf Simons. En Véronique Branquinho stelde haar eerste mannencollectie voor.

De Rus Denis Simachev defileerde voor het eerst in Parijs. Een model met een reddingsvest aan herinnerde aan de matrozen die omkwamen in de Koersk, een ander model in gevechtstenue bracht een eerbetoon aan de manschappen die de gijzelaars uit een Moskous theater moesten gaan bevrijden.
Naar de show van YSL Rive Gauche mochten slechts 180 genodigden, pers en inkopers, komen kijken. Ontwerper Tom Ford steekt de mannen in dunne coltruien onder bedrukte hemden en in pakken van fluweel of met tennisstrepen. Sjaaltje om de hals en pochetje in het borstzakje maken het silhouet van de dandy af. Maar ook hier duiken krappe blousonnetjes op, te dragen met smalle broeken.

Reptielleer

De meest perfecte perfecto duikt op bij Hermès, waar ontwerpster Véronique Nichanian ze knipt van bruin reptielleer of chocoladebruin lamsleer. Bij Hermès wordt het palet van aardebruin, kastanje, kaki, stopverf en zwart opgefleurd met de tint van het seizoen, roze, van poederroze tot fel fuchsia. De motieven van de zijden sjaals waarmee Hermès beroemd werd, sieren nu zijden hemden voor heren die van paardrijden en golfen houden.

Stralende kleuren waren er volop in de collectie van Dries Van Noten. Jasjes of mantels met militaire allures worden gedragen over sportieve tops met ritsen en capuchon. Soms krijgen jasjes een contrasterende bies of worden opgepept met een kleurrijke sjaal. Ook de collectie van ex-Academiestudent Berhard Willhelm is traditioneel geen trieste bedoening. Driehoeken en rood, goud en groen geven de toon aan. Er zijn sweatshirts met kapje en joggings, maar ook grote trenchcoats in zongebleekte tinten. Op de zwart-wit prints herken je nu eens een geheven duim, dan weer een teddybeer of een aapje. En een hiphopdemonstratie maakt het allemaal nog vrolijker.

Martin Margiela toonde zijn nieuwe collectie in zijn nieuwe boetiek. Zijn vermaarde anatomische broeken worden gecombineerd met vintage perfecto's. Militaire broeken haalde hij uit elkaar en bouwde ze opnieuw op en T-shirts kregen een trompe-l'oeilbedrukking van een legerhemdje.

Bauhaus
Raf Simons inspireerde zich deze keer op de archieven van artistiek directeur en grafisch ontwerper Peter Saville. Kenners kunnen de invloeden van het Bauhaus, het Russische constructivisme en de Britse underground muziekscène meteen thuisbrengen. Tot de beste stukken behoren jassen met brede kragen in de Bauhauskleuren rood, wit en zwart. Leuk zijn rastahoedjes van rood leer.

Een origineel defilé was dat van Jean-Charles de Castelbajac. Om zijn nieuwe hoofdkwartier op een boogscheut van Les Halles in te wijden, nodigde hij een twintigtal van zijn vrienden uit om de collectie te showen met als thema arbeid en authenticiteit. Zo werden de stoere broeken en jassen onder anderen gedragen door twee journalisten en de zanger Laurent Voulzy.

Slechts enkele dagen na zijn fabuleuze haute couturecollectie zette Jean-Paul Gaultier alweer een sterke mannencollectie neer. Op de tonen van doedelzakken defileren personages als uit Gangs of New York, geschoeid met de vertrouwde legerlaarzen. Er is keuze uit luxueuze joggings, baseball-blousons of mollige truien met militaire passementerie. Onder een trenchcoat gaat een parachutistenpak schuil. Ook hier heeft de oorlogsdreiging haar sporen nagelaten.

.

Nu in het nieuws